В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Клей для плитки і утеплювача

Зміст

Від кількості клеїв і готових сумішей в продажу розбігаються очі. Щоб звузити фокус і вибрати відповідний клей для плитки, або для утеплювача розберемо ключові властивості матеріалів. Прояснимо, що безпосередньо впливає на довговічність, зручність нанесення, і щоб плитка не сповзала поки клей ще сирий і щоб трималася і в ванній і на вулиці.

Як вибрати клей для плитки

Більшість сухих сумішей для плитки містять в собі стару добру цементно-піщану основу плюс добавки модифікатори, які забезпечують потрібну в'язкість, здатність утримувати вагу плитки, і найголовніше на порядок вищу адгезію (прилипання) до стіни і до плитки. Ще в далекі радянські часи в цементний розчин додавали клей ПВА і там, де його не економили плитка тримається досі. У сучасних клейових сумішах для плитки набагато більше спеціалізацій і особливостей.

Підлогова плитка фото.jpg

  

поклейка підлогової плитки фото.jpg

Призначення

Розберемо офіційні позначення в маркуванні клею для плитки, вони стандартизовані і не залежать від виробника:

  1. С0 – це група тільки для внутрішніх робіт, показник адгезії 0,5МПа. Випробування проходять так – стандартну плитку розміром 15х15 або 20х20см, приклеюють до поверхні після терміну 28 днів, відривають. Якщо зусилля для того щоб відірвати плитку >=0,5 мегапаскалей, значить клейовий склад відповідає ДСТУ.
  2. С1 – сюди входять речовини зі спеціальним складом для внутрішніх і зовнішніх робіт, показник адгезії ті ж 0,5 МПа, але випробування вже набагато цікавіше. Перший етап такий же як у першому варіанті, але крім цього:
    • плитка повинна провести достатній термін під водою, і зусилля на відрив теж має бути більше 0,5 МПа;
    • гаряче випробування – нагрівання до +70 градусів – відрив, плитка повинна тримати ті ж 0,5 МПа;
    • морозостійкість – приклеєна плитка проходить 25 циклів заморожування і розморожування. До -15 градусів, і прохід через 0, після чого зусилля на відрив повинно дати нам ті ж 0,5 МПа.
  3. С2 – поліпшені речовини зі спеціальним складом, клей для плитки стандарту С2 – проходить ті ж цикли випробувань, що і для С1, але повинен видати показник адгезії >=1МПа. Вдвічі більше попереднього у всіх умовах.

Особливі властивості маскуються окремими буквами:

  • F – (fast) – бистрозастигаючий клей для плитки – через 6 годин вже можна експлуатувати;
  • Е – збільшений відкритий час – цінно для зовнішніх робіт, коли приготували і завдали розчин, а вітер і сонце починають підсушувати клей, щоб він не схоплювався раніше, ніж буде приклеєна плитка і потрібен склад класу Е;
  • Т – тиксотропний – збільшена в'язкість, тобто несуча здатність, сирий клей здатний утримати важку плитку на стіні без сповзання і деформацій;
  • S1 – еластичний, витримує вигин і деформацію до 2,5мм, що є цінним для теплих підлог;
  • S2 – еластичний + витримує вигин і деформацію до 5мм, цінно для нестабільних основ начебто OSB плит тощо.

Найпростіший і недорогий варіант – це клей для внутрішніх робіт. У бренду Церезіт це суміші СМ-9, СМ-11, хоча СМ-11 уже як би й можна на вулиці, але краще не треба. По реальним показникам він між С0 і С1. Хоча в порівнянні з не дуже якісним клеєм, які випробування на відповідність стандарту не проходили взагалі, Церезітовскіе СМ-11, а особливо СМ-11 Плюс, дуже навіть гідні. Вони відмінно справляються з плиткою середнього розміру на підлозі в коридорі і на кухні. Також будуть добре тримати кухонні фартухи біля мийки та над робочою поверхнею. Для ванних кімнат краще підійдуть вологостійкі суміші, бажано не нижче СМ-11 Плюс.

Дорожчі, а головне морозостійкі суміші йдуть для кріплення вуличної плитки, панелей керамограніта тощо. У них вище і показник адгезії відповідає С2-1МПа, що дозволяє утримувати навіть більшу і масивну плитку на стіні, без сповзання. Дешеві суміші, навіть якщо на них написано для зовнішніх робіт і таке інше, часто плитку не тримають. За реальними властивостями знаходяться десь між категоріями, і якщо на суху можуть видати навіть 1МПа, то у волозі і замерзанні взагалі 0,3-0,4МПа. Така економія призводить до того, що буквально через сезон або два плитка відвалиться.

По лінійці Ceresit краща з сумішей середньої ціни це СМ-14 (С1 Т), вона уже успішно тримає великі плити керамограніта (до 50х50см), підходить для облицювання сходинок і підлоги в гаражах та інших приміщеннях, з інтенсивними навантаженнями і високою вологістю.

А зовсім преміум клас починається з марки СМ-17 стандарт (С2 Е, Т, S1) який дозволяє:

  • клеїти плитку на теплу підлогу – тобто клей досить еластичний, щоб витримати стиснення і розширення підкладки від перепадів температур;
  • коефіцієнт адгезії більше 1МПа + тиксотропність, тому підходить для масивної плитки в тому числі плит керамограніта;
  • завдяки волокнистим добавкам Fibre Force і високої адгезії можна застосовувати на не дуже рівних і нестійких поверхнях начебто деревно-стружкових плит, гіпсокартону, або укладання нової плитки поверх старої;
  • плитка для басейнів завдяки вологостійкості і еластичності клею СМ-17 також тримається чудово.

Але, не дивлячись на всі переваги і фантастичну міцність, такий клей не підійде для мармуру, скляної і мозаїчної плитки.

Колір – навіщо потрібен білий клей

Білий клей для плитки потрібен виключно в декоративних цілях. Ніяких «секретних» переваг у нього немає. Легенди про те, що така суміш клеїть краще з'явилася в зв'язку з тим, що неякісних сумішей для плитки білого кольору не випускають, і практично будь-яка біла суміш набагато краще дешевого плиткового клею. Але якщо порівнювати «однокласників», то властивості білого клею для плитки такі ж, або навіть трохи поступаються.

Наприклад, натуральний мармур – це осадова порода, яка поступово затверділа під дією тиску і температури. Але за структурою є пористою і схильна вбирати навколишні речовини. І темний клей змінить колір мармурового облицювання. Мармур стане сірувато-тьмяним, тому його і клеять на білу основу.

Теж саме відноситься до білої скляної плитки і до дрібної плитки-мозаїки, щоб вони виглядали яскраво і насичено, основа повинна бути білою.

Скляна плитка-мозаїка фото.jpg 

Речовини зі спеціальним складом

Епоксидний клей для плитки – несуча здатність багаторазово вища в порівнянні з будь-якою сумішшю на цементно-піщаної основі.

Можна клеїти плитку до металу, бетону до будь-яких поверхонь. З'єднання витримує різкі й значні перепади температур, сильну вібрацію і значні циклічні деформації основи.

У приватному будівництві практично не застосовується, тому що в середньому в 20 разів дорожче класичного клею для плитки.

Основна область застосування – аеропорти, метрополітен, виставкові павільйони де виставляється працююча техніка тощо.

Дисперсійний клей на основі суміші синтетичних смол з нейтральним наповнювачем. Знаходиться на півдорозі між епоксидним і цементно-піщаних клеєм для плитки. Продається в відрах в готовому вигляді, працювати потрібно швидко, оскільки клей схоплюється швидше цементно-піщаних. Ціна приблизно в 6-10 разів вище, в порівнянні з хорошим класичним плитковим клеєм. Застосування в приватному будівництві також велика рідкість.

Ще один рідкісний в представник – це рідкі цвяхи. Їх використовують не так рідко, як попередні два варіанти, але в основному для локального ремонту, коли потрібно замінити кілька ушкоджених плиток.

Плитка-для-печі, що працює на дровах.jpg  Рідкі цвяхи-для-плитки.jpg

Є ще спеціальні термостійкі клейові речовини зі спеціальним складом, вони потрібні для облицювання печей і камінів.

Бренди, ціни і реальна якість

У дорогих сумішах використовуються цемент більш високої марки без включень (шлаків), пісок теж дрібніше і чистіше, не кажучи вже про модифікатори і добавки. Пропорції і формулу добавок тримають в секреті, а значить якість теж залежить від бренду і ціни.

Отже, критерії якості клею для плитки докладно:

  1. Цемент – його якість і кількість в одному кілограмі суміші. Норма – це коли чистого цементу, не менше 300 грам в кілограмі суміші. У дешевого плиткового клею буває і 250, і 220 г/кг.
  2. Реальна усадка після застигання – великим розчаруванням буває, коли ввечері плитка приклеєна ідеально рівно, а до ранку виявляється перекошеною зі сходами і нерівностями. Це відбувається через нерівномірність усадки клею при застиганні. Неякісну суміш можна визначити ще на етапі нанесення, в ній попадаються якісь грудки, наноситься з розривами нерівностями, див. Фото внизу зліва. Нормальний клей наноситься рівномірно, м'яко без пропусків.
  3. Неякісний-клей-на-гребінці.jpg  структура-якісного-клею.jpg

  4. Збереження цілісності – не тріскається під плиткою, і як наслідок клей тримає плитку із заявленою міцністю.

Морозостійкість, вологостійкість і еластичність вимоги вже специфічні і відносяться не до всіх типів клею для плитки. У цій статті ми як зразок згадували торгову марку Церезіт, вона не є абсолютно ідеальною, але купити суміш Ceresit можна де завгодно і властивості клею будуть передбачувані і відповідати стандартам. Правда популярність і поширеність мають і зворотний бік, суміші торгової марки Церезіт підробляють частіше за інших.

  1. Ceresit (Німеччина) продукт преміум класу, ціна не маленька, але і якість без нарікань.
  2. Knauf (Німеччина) конкурент Церезитом, продукт також найвищого класу, але не так поширений і доступний.
  3. BauMit (Українське представництво) – менш відомий і опрацьований бренд, але теж дуже гарна якість. Сумісний з усіма продуктами Церезиту, базовий клей для плитки помітно дешевше, в порівнянні з попередніми «монстрами». В асортименті є безліч сумішей для штукатурки в тому числі теплоізоляційні.
  4. Момент (Україна) і заодно дочірнє підприємство Церезитом - торгова марка для тих, хто не готовий витрачається на клей преміум класу, але хоче, щоб плитка трималася більш-менш пристойно.
  5. Siltek – добротний продукт середнього класу, брати можна, перевірений і доступний у всіх регіонах.

Звичайно це далеко не всі бренди, але ці точно продаються скрізь, в тому числі і у нас, відомі, перевірені і передбачувані.

Клей для утеплювача – розумний вибір без переплат

Розглянемо клей для плитного утеплювача, пінопласту і мінеральної вати.

Клей для минеральної вати фото.jpg Клей для пінополістиролу фото.jpg

ВАЖЛИВО! У будь-якому випадку вкрай важлива підготовка поверхні і щільність прилягання утеплювача до основної стіни. На жаль, дуже часто пінопласт клеять на «ляпухи» до кривої стіни і між утеплювачем і стіною гуляють такі протяги, що аж свист стоїть. Таке горе-утеплення краде до 50% можливого ефекту. Тобто ви купили 100-150мм утеплювача, а сенсу від нього приблизно як від 50мм, але правильно закріпленого. Не робіть так самі, і не дозволяйте горе-майстрам ліпити, плити на цегляну кладку з незаповненими швами, ось в такому вигляді, див. Фото нижче.

Як не потрібно наносити клей на пінопласт фото.jpg 

Інша справа, якщо після такого грубого нанесення розчину, що клеїть його потім розрівняти гребінчастим шпателем. Сама стіна повинна бути прогрунтована, нерівності і перепади повинні бути заповнені ремонтною сумішшю (цементно-піщана). Клей для фіксації утеплювача звичайно не потрапляє в такі жорсткі умови як плитковий клей для сходинок з керамограніта, але теж повинен відповідати високим стандартам, і володіти особливими властивостями:

  • висока морозостійкість;
  • паропроникність вкрай важлива для мінеральної вати, для пінопласту і ЕППС – не має особливого значення;
  • еластичність – оскільки будинок складна конструкція і має усадку, та й протягом року мороз і спека помітно змінюють геометрію фасаду;
  • достатній температурний діапазон для монтажу, про морозостійкості в процесі експлуатації ми вже писали, звичайно якісний клей можна наносити при температурі від +5 до + 40°С;
  • високий ступінь з'єднання з матеріалом підстави (адгезія), що дозволяє утримати і сам утеплювач, і декоративну штукатурку з армуючим шаром;
  • хороша швидкість застигання, стандарт – це 3 доби, після чого можна кріпити тарілчасті дюбеля і наносити армуюючий шар.

При виборі клею для утеплювача враховуйте:

  • тип утеплювача – паропроникна мінвата або жорсткий ЕППС;
  • чи буде ця ж клейова суміш використана для армуючого шару поверх утеплювача, або тільки для кріплення самих плит – це важливо, тому що є готовий клей в відрах, витрати дуже маленькі і тримає міцно, але для армуючого шару під штукатурку потрібно купувати окрему суміш, що перекреслить всю економію;
  • тип підстави, на що буде кріпитися утеплювач (цегла, бетон, дерево).

Класифікація клею для утеплювача за призначенням:

Мінеральна вата і пінополістирол (ЕППС), при майже однакових теплоізоляційних властивостях, принципово відрізняються по горючості, паропроникності і фізичними властивостями. Детальне порівняння цих матеріалів описано тут. Тому при виборі клею це варто враховувати.

Так для мінеральної вати використовуйте паропроникні клейові суміші, спеціальні для волокнистих утеплювачів:

  • Kreisel 230,
  • Ceresit CT-190,
  • Ceresit CT-180 Pro,
  • Baumit ProContact,

або універсальні суміші, які можна використовувати і для мінеральної вати, і для пінопласту, такі як:

  • Полімін П-21,
  • Siltek T-87,
  • Baumit StarContact.

Також важливий матеріал підстави. Для залізобетонних плит, цегли або шлакоблоків можна купити клей на основі цементу без додаткових властивостей.

Якщо підставою є дерево, фанера або OSB, то потрібен еластичний клей, який збереже контакт з поверхнею, не дивлячись на помірні деформації плит від температури або набору вологи. Звичайний клей – відразу розтріскається.

Також рекомендуємо купувати еластичний клей для утеплення новобудов або будівель поблизу залізниць і інших джерел значної вібрації. Тому, що напевно будуть помітні деформації при усадці. Десь розширення, десь просадки або вигини конструкцій. І шар клею з утеплювачем повинен без тріщин компенсувати ці деформації. Як утеплювач тут краще підходить мінеральна вата, як більш пластичний матеріал, який може деформуватися без втрати теплофізичних властивостей.

Класифікація за складом способу нанесення і виконання

  1. Клей-піна (поліуретановий в балонах) для пінопласту. Продається в герметичній ємності, під тиском зовні нагадує монтажну піну. Приклеює до будь-якої поверхні і дуже міцно. Єдиний недолік – відносно висока ціна, але вона компенсується швидкістю роботи. Не потрібен міксер, відра, шпатель, наносити теж дуже просто, не потрібні спеціальні навички.
  2. Готовий клей (дисперсія) – продається в відрах. Підходить тільки для полістиролу, мінвату приклеїти такою сумішшю не вийде. Користуватися зручно, витрата на квадратним метр невелика, але теж досить дорого. Особливо якщо врахувати, що армуючу суміш потрібно купувати окремо. Але дисперсний клей для утеплювача еластичний, і це ідеальне рішення, якщо клеїти потрібно до фанери, OSB або інших гнучких поверхонь. СІП панелі, «канадські будиночки» якщо утеплювати полістиролом, то така суміш підходить найкраще.
  3. Сухі мінеральні суміші – займають більше 70% ринку клею для утеплювача. Оскільки універсальні і доступні за ціною. Найчастіше один і той же клей підходить і для приклеювання теплоізоляційного матеріалу, і для армування зовнішнього шару під декоративну штукатурку. Середня витрата залежить від якості підготовки основи, становить 4-5 кг/м2, а для армування 5-6 кг/м2.

Якщо у вас з'явилися конкретні питання і потрібно підібрати матеріал для утеплення вашого будинку телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також