В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Грунтовка стен – почему иногда отпадает плитка от огрунтованной поверхности

Нанести-грунтовку-на-стіну.jpg Грунтовка-Церезит-СТ-17.jpg Грунтовка-Кнауф.jpg

Бувають випадки коли без ґрунтування ніяк не обійтись, а інколи можна нашкодити, а найчастіше на ґрунті економлять і в результаті толку від ґрунтування ніякого.

Суміші для ґрунтування призначені для покращення властивостей поверхні на яку наносяться. Наприклад зменшення водопоглинання, зміцнення, заповнення пор і підготовка поверхні до контакту з клейовими сумішами. Побічним ефектом є біологічний захист оброблена поверхня «не подобається» плісняві, грибкам та шкідникам, що живуть в дерев’яних елементах. Все це добре, але є нюанси.

На вигляд розчин для ґрунтування це така собі каламутна водичка, яка злегка липне до пальців. Діючим є тільки реальний сухий залишок у вигляді плівки чи поглинутого в поверхнею полімеру, що зміцнив рихлу й нестійку структуру. Щоб ефект був відчутним треба, щоб вміст діючої речовини був не менше за 7-9%. А по зовнішньому вигляду неможливо відрізнити 3% -розчин від 12%, чим користуються деякі недобросовісні виробники і будівельники.

Та навіть якщо з концентрацією все добре ґрунтовка не за призначенням може призвести до великої шкоді. Мета цієї статті навчитись розбиратись в класах і типах сумішей для ґрунтування

Різновиди і призначення ґрунтовок

Для чого взагалі ґрунтуються поверхні:

  • це захист від грибків та шкідників – особливо актуально для ґрунтування дерев’яних поверхонь;

  • зменшення водопоглинення стіною, деякі ґрунти утворюють таку собі плівку на поверхні цегли, бетону чи піноблоку;

  • зміцнення поверхні щоб стіна не кришилась і шпалери чи фарба не відклеювались;

  • підготовка під шпаклювання щоб фінішне вирівнювання можна було зробити тоншим шаром і воно стало одним цілим зі стіною;

  • якщо стіна в плямах невідомого походження є якісь вицвілі чи «жирні» ділянки густий шар ґрунтування допоможе відсікти такі ділянки від фінішної фарби і вони не проступлять на поверхні.

Можна виділити три принципово різні за дією і за призначенням види грунтовок:

  1. Бетоноконтакт на основі акрилу Головне призначення закрити поверхню плівкою, щоб водопоглинання зменшилось до нуля. Необхідний коли на бетонну чи іншу схожу основу наноситимуть гіпсову штукатурку. Бо інакше між гіпсом і бетоном періодично буде з’являтись волога, і гіпсова штукатурка відстане потріскається і відпаде. Друга важлива властивість поверхня стає шершавою і до неї краще «прилипає» наступний шар покриття

    Матеріал має специфічний рожевий колір, легко наноситься і досить швидко сохне 2-4 години залежно від температури і вологості повітря.

     Бетонконтакт.jpg

    УВАГА! Бетонконтакт – часто рекомендують як основу під плитку. Але адгезія (сила прилипання) акрилової плівки до бетону 0,3-0,4 мПа, тоді як клей для плитки має показники щонайменше 0,5мПа, а якщо плитка масивна, то 1, а то й 2 мПа. І тут може вилізти такий собі підводний камінь - плитка разом з шаром клею може відірватись від стіни по лінії нанесення Бетонконтакту, бо сила зчеплення плиткового клею з плівкою набагато вища ніж плівки зі стіною.

    ВИСНОВОК – Бетонконтакт зайвий і навіть заважає, коли до бетону будуть застовповані штукатурні чи клейові суміші на основі цементу. Цемент з бетоном і без ґрунтовки має чудову силу зчеплення.

  2. Ґрунтовки глибокого проникнення на основі латексу – не дають ефекту поверхневої плівки, зменшують але не блокують повністю водопоглинання. Головна мета зміцнити рихлі й пористі поверхні, див зображення нижче. Бетонні та цегляні стіни не мають особливої потреби в такому виді ґрунту, за виключенням цегляної кладки де така суміш дає захист від грибка та плісняви та заповнює пори, щоб туди не потрапляла вода.

     

    Частинки грунтовки..jpg   

    Головна проблема цього виду ґрунтовок - дуже важко перевірити якість на етапі нанесення, той самий сухий залишок про який ми писали вище. В будь якому випадку ґрунтувальна суміш хоча б зв’яже пил і допоможе кращому зчепленню основи й декоративного шару.

  3. Універсальні гідроізолюючі ґрунтовки для заливних підлог та інших випадків. Годиться скрізь, де треба щоб основа не пропускала і не випитувала вологу. Наприклад якщо залити суміш для підлоги що самовирівнюється на непоґрунтовану поверхню замість гладенької красивої підлоги отримаємо місячну поверхню з кратерами бульбашками та нерівномірно міцною поверхнею. Бо частина води з розчину для підлоги була поглинута щілинами порами й тріщинками основи. Такий вид ґрунтовки дає об’єднаний ефект від перших двох і заповнення пор і зміцнення поверхні з утворенням поверхневої плівки.

      Гідроізоляція-для-підлоги.jpg Грунтовка підлоги для наливної самовирівнюваної підлоги.jpg

Чим концентрат кращий за готову суміш для ґрунтування

Концентрат грунтовочної суміші.png Грунтовка-фасування-на-різну-площину.jpg

На готових сумішах для ґрунтування дуже рідко (майже ніколи) вказується процент сухого залишку. А від ґрунтовки в якій діючої речовини 3-5% толку ніякого. Саме такі суміші найчастіше продаються в недорогому сегменті. Тому набагато вигідніше купити концентровану ґрунтовку і розвести її до потрібної концентрації самостійно.

На концентратах теж частіше пишуть тільки пропорції для приготування, але все ж якщо знайти концентрат на якому вказано сухий залишок то можна отримати якісну суміш.

Для різних поверхонь і різних видів покриття концентрація різна, але найчастіше для підготовки стін потрібна концентрація 7-9%, для підлоги 12-14%.

Якщо в якості концентрату є сумніви, то наприклад 50% концентрат легко можна використати як клей. А от ґрунтувати сумішшю такої концентрації не варто, занадто густа суміш з високою в’язкістю не зможе заповнити пори й глибоко проникнути в основу.

Якщо у вас є конкретні питання по вибору і застосуванню сумішей для ґрунтування, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52

Розділи
Читайте також