В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як утеплити водопровід на дачі

Приватний будинок хороший тим, що дає можливість втілити мрії. У вас в руках максимум свободи і незалежності. І все можна зробити так, як вам давно хотілося. Але за безперебійну роботу водопроводу, каналізації і опалення на дачі або в приватному будинку, теж відповідати доводиться самому.


Ми зібрали для вас рекомендації досвідчених майстрів по монтажу автономних систем водопроводу, щоб уникнути прикрих помилок, коли труби перемерзають взимку. А це небезпечно не лише тим, що пропадає вода у будинку - лід майже напевно розірве труби зсередини, а це вже серйозна аварія.


Де і коли потрібно обов'язкову теплоізоляцію

У зоні ризику в першу чергу опиняються ділянки трубопроводу, які проходять вище за глибину промерзання грунту (для нашої кліматичної зони це 1,2 метра) або опиняються у відкритих колодязях. Наприклад:

  1. виходи труби через оголовок свердловини;

  2. проходи крізь фундамент при введенні у будинок;

  3. інші ділянки, де труба піднімається вище, проходить через не опалювальні приміщення, або не захищена шаром грунту достатньої товщини.

Усі ці ділянки потребують обов'язкової теплоізоляції. Для трубопроводу, який прокладений на глибині 1,5 метра і більше, термоізоляція бажана, але не обов'язкова. Умовно ділянка, для якої потрібна термоізоляція, позначена на малюнку (покажчик велика червона стрілка).

Побутовий водогін на дачі.jpg

Ідеально коли про захист від перемерзання ви потурбуєтеся на етапі будівництва, але існуючий трубопровід теж можна утеплити. Як правило, для цього не обов'язково розкривати траншею по усій довжині трубопроводу, досить буде дістатися до проблемних ділянок. Рішення можна знайти для будь-якого варіанту. Приміром, для особливо складних випадків, куди не можна добратися, щоб закріпити утеплювач, або прикріпити зовні гріючий кабель (труби у бетоні і так далі), існують нагрівальні кабелі, які поміщаються всередину труби (подробиці нижче).


Теплоізоляція і обігрів трубопроводів - особливості монтажу і експлуатації

Пасивна теплоізоляція


Початкова температура води зі свердловини або міського водопроводу 7-12°З, завдання пасивної термоізоляції "укутати" трубопровід, щоб не дати воді остигнути нижче точки замерзання. Для цих цілей в приватному будівництві використовують:

  1. Матеріали на основі спінених полімерів: поліуретан, поліетилен або синтетичний каучук. Усі різновиди мають закриту комірчасту структуру, а значить - не вбирають воду, перешкоджають утворенню конденсату на поверхні труб. Окрім водопроводу їх застосовують в промисловості для ізоляції трубопроводів холодильних машин, для систем опалювання кондиціонування і вентиляції. Існують виконання призначені, як для монтажу усередині приміщень - м'які рукави на зразок "Термофлекс", так і для укладання в траншею - жорсткі "шкаралупи" з фольгованим покриттям і без нього.

    Трубний утеплювач фото.jpg

    Матеріали прекрасно захищають трубопровід, довговічні, витримують великі перепади температур, хімічно стійкі, пожежобезпечний (самозатухаючі), не гниють і не представляють інтересу для гризунів. Але в приватному будівництві застосовуються в основному гнучкі виконання для захисту ділянок, які проходять усередині приміщень.

  2. Скловата. Перевірений часом ізоляційний матеріал. Відрізняється довговічністю, абсолютною пожежобезпечний (без шкоди витримує температуру понад 400°С). Матеріал м'який і гнучкий, що дозволяє обходити складні ділянки вигини і повороти. Також приваблива невисока вартість. Але для утеплення скловатою потрібно додаткову захисну оболонку із склотканини, фольги або руберойду, що ускладнює монтаж. Частково проблема вирішується застосуванням скловати із заздалегідь наклеєним шаром фольги, вартість такого матеріалу вища, але скорочується час монтажу і не потрібні додаткові матеріали.

    Мінвата для утеплення труб.jpg

  3. Базальтовий утеплювач - продається у вигляді розрізних циліндрів або роз'ємних шкаралуп. Існують виконання з покриттям з фольги і без нього. Допускається укладання в грунт без лотків, або цеглини. Вартість вища, в порівнянні із скловатою, але щільність і міцність набагато вищі. До того ж, монтувати такий утеплювач на трубу простіше, в порівнянні із скловатою, і час на укладання істотно скорочується.

    Як утеплити труби фото.jpg

  4. ;Пінопластові шкаралупки для труб.jpg Пінополістирол на сьогодні найпопулярніший матеріал для ізоляції трубопроводів завдяки простоті, низькій вартості. Випускається у вигляді роз'ємних шкаралуп. Кріпити половинки слід із зрушенням один відносно одного на 10-15 см, такий спосіб захищає від утворення містків холоду по швах. Стягувати половинки можна пластиковими стрічками (хомутами), або клейкою стрічкою на основі склотканини. Шкаралупи тримаються і самі завдяки замку, додаткова фіксація потрібна для страховки і компенсації можливих зміщень вібрації і так далі. Іноді такі половинки просто стягують дротом через кожні 20-30 см. Бажано, щоб конструкція залишалася роз'ємною, тому задувати шви монтажним герметиком або піною не потрібно. 

  5. Обмазочна теплоізоляція для труб.jpg Теплоізоляційна фарба - новий матеріал, що набирає популярність. Являє собою пастоподібну масу білого або сірого кольору. Хоча основна сфера застосування - це захист, трубопроводів і корпусів теплообмінників для систем опалювання, але для захисту сталевих водопровідних труб її теж застосовують. Тим паче, що вона додатково захищає труби від корозії. 


Активний захист від замерзання за допомогою гріючого кабелю.

При правильному монтажі термокабеля і налаштуванні системи управління його роботою, вірогідність утворення крижаних пробок біля вентилів, на введеннях через фундамент або стінку будівель виключена. Популярні дві технології гріючих кабелів :

  1. Саморегульований гріючий кабель, працює за рахунок властивостей матеріалу (матриці) розташованого між провідниками. При низьких температурах опір особливого напівпровідника падає, тобто між провідниками починає проходити струм, і виділятися тепло. При підвищенні температури опір росте, напівпровідник стає ізолятором. Ланцюг розмикається, і виділення тепла припиняється. Така система не вимагає складної системи автоматики управління. Кабель можна нарізувати фрагментами довільної довжини.

    Крім того, існує виконання кабелю для установки всередину труби. Застосовується у випадках, коли захистити від замерзання треба існуючу систему, і доступу до зовнішньої поверхні труби немає. Звертайте увагу, у такого виконання має бути допуск до використання в харчовій промисловості.


    При усіх перевагах є у цього виду кабелю істотні недоліки: кабель досить таки дорогий і з часом (через 5-7 років) втрачає якості.

    Гріючий кабель для труб.jpg

  2. Резистивний кабель нагріву. Працює від зовнішніх датчиків температури, і управляється окремим блоком автоматики. Дає можливість запрограмувати роботу системи на роки вперед. Надійний і довговічний. Але є і недоліки: не можна застосовувати фрагменти менше визначеної довжини (залежить від конкретної марки), датчики температури і контролери управління коштують досить дорого.


Правила укладання і фіксації співпадають для обох різновидів кабелю (див. малюнок). Клеїти до труби кабель треба обов'язково фольгованим скотчем. Звичайний монтажний скотч застосовувати НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ.

Для кращого енергозбережного ефекту трубу зі встановленим кабелем нагріву слід захистити шаром теплоізоляції (підходять усі вищеперелічені варіанти окрім фарби), щоб кабель не грів повітря або грунт. Але для коротких ділянок або місць із замочною арматурою і фланцями нагріваючий кабель укладають відкрито (див. малюнок).

Як монтувати гріючий кабель на труби.jpg

При виборі захисної термоізоляції врахуйте, що тепло від кабелю може притягнути гризунів, тому звернете увагу на механічні характеристики утеплювача. Пінопласт або базальтову вату без покриття прогризуть, і там житимуть. Тому вибирати слід варіанти утеплювача з металізованим покриттям, а краще додатково поверх утеплювача намотати фольгу. Оскільки захищають гріючим кабелем не увесь трубопровід, а тільки окремі ділянки, міцної фольги знадобиться не так вже багато.

Крім того важливо:

  1. Монтувати гріючий кабель допускається при температурі вище - 15°С.

  2. Діаметр вигину кабелю не має бути менше суми 6-ти його діаметрів.

  3. Подавати живлення на систему електричного нагріву слід через диференціальний автомат (УЗО), яке відключить живлення у разі ушкодження ізоляції і пробою кабелю. Інакше є небезпека поразки електричним струмом через водопровідну трубу або навіть струмінь води.

Як бачите, способів захистити свій водопровід від замерзання багато. У кожного є свої особливості і переваги. Сподіваємося, матеріал цієї статті допоможе визначитися з вибором, і ваш водопровід прослужить вірою і правдою довгі десятиліття.

Читайте також