В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Робимо компостер своїми руками

Все більше наших читачів і покупців хочуть отримувати натуральні органічні добрива з власної ділянки, але далеко не всіх влаштовують розміри і вартість фабричних пластикових компостерів. У цій статті розберемося чи складно зробити садовий компостер своїми руками, і чи взагалі воно того варте.

Компост цінність і зовнішній вигляд.jpg

Навіщо потрібен садовий компостер

  1. Ви отримуєте компост - це повністю вже розкладені до однорідної маси органічні відходи переважно рослинного походження. За час перетворення і обробки мікроорганізмами повністю гинуть насіння бур'янів і переважна більшість хвороботворних мікробів.

Компост - найцінніше, і майже безкоштовне добриво. Головна його цінність - це збалансований вміст азоту та інших мінералів. Якщо в гної азоту дуже багато, і зелена маса зростає, а плодів не видно, то помідори, огірки, перець та все інше, що підживлене компостом дадуть чудовий урожай.

  1. Вирішуєте проблему куди дівати відходи з кухні, очищення та помиї. А також опале листя, хвою, скошену траву, папір. А свіжий гній великої рогатої худоби взагалі найцінніше джерело органіки, мінералів і бактерій для запуску реакції розкладання.

  2. Добре і продумано зроблений компостер - запорука порядку та чистоти всієї присадибної ділянки.

Як зробити компостер своїми руками - два кращих способи


Процес дозрівання компосту не швидкий, тому застосовують багатоступеневу схему, в якій виділяють:


  • шар або окрему секцію для закладки свіжих відходів;

  • шар дозрівання;

  • готовий компост - який ви берете в міру необхідності.

Що стосується конструкції саморобного компостера, то важлива її міцність, зручність розташування і хороший ґрунт в основі, щоб вдосталь водилися дощові черв'яки та інша живність для створення родючого добрива.

  1. Компостний ящик. Якщо ділянка невелика, відходів відносно небагато, підійде варіант на мал. 1. Зверніть увагу, що між горизонтальними дошками повинні залишатися щілини достатні для аерації (доступу повітря) до вмісту ящика. На малюнку увагу на щілинах не акцентовано.

    В реальності конструкція може бути набагато простішою з використанням старих дощок, брусів тощо. Такий садовий компостер недовговічний, хоч з іншого боку ви позбулися залишків будматеріалів і зробили своїми руками корисну річ.

    Тепер про практичні рекомендації:

    • опорні бруси або труби, повинні бути вбиті або вкопані в землю не менше ніж на 0,5 метра, вага закладки велика і ваш саморобний компостер не повинен роз'їхатися;

    • настійно рекомендуємо просочити деревину антисептиком і пофарбувати, подорожчає компостер, зроблений своїми руками незначно, а прослужить на пару сезонів довше;

    • дверцята та інші рухливі елементи ставте в останню чергу, коли основний каркас вже міцний і не буде зрушуватися, щоб їх не заклинило.

    Як зробити компостер схема.jpg

    Рис. 1 Компостер з горизонтальним типом дозрівання

    Якщо ви городник професіонал і компосту потрібно багато, підійде трисекційний компостер з малюнка 2.

    Трирічна схема приготування компосту малюнок.jpg

    Рис. 2 Садовий компостер (трирічка) на три секції

    Такі компостери своїм руками роблять не для того щоб заощадити, просто фабричні не впораються з таким обсягом відходів. Подивіться на садовий компостер на фото нижче, неозброєним оком видно, що власник не пошкодував часу, сил і антисептиків для просочення дерев'яних елементів. 

    Багаторічний компостер фото.jpg

  2. Компостна яма. Вибір естетів, тих хто хоче приховати процес приготування компосту. Розкладання в компостній ямі відбувається повільніше, через набагато гірший доступ повітря і відносній прохолоді в ямі влітку. Але якщо зробити капітальну яму з цегли, бетону або навіть готових бетонних кілець, див. фото нижче, то така споруда прослужить не одне десятиліття.

    Компостна яма бетон.jpg

    Компостер з бетонних кілець фото.jpg

Головне на дні ями зробити хорошу дренажну прокладку - бажано шар щебеню, а поверх нього хороший товстий шар рубаних гілок і великої тріски. Щоб зайва вода йшла в грунт.

Компостер садовий - інструкція з експлуатації

Розберемося які відходи годяться для компостера, а які категорично ні. Ці рекомендації підходять для всіх типів садових компостерів, своїми руками виготовлених або придбаних.

Можна і потрібно


  1. Трава і опале листя.

  2. Бур'яни вирвані або скошені - бажано з фрагментами ґрунту в кореневих пучках.

  3. Лушпиння, очищення від овочів і фруктів. Зіпсовані корми, зерно, скисла консервація (НЕ м'ясна!). 

  4. Харчові відходи для приготування компосту.jpg

  5. Дрібні гілки, тирса - хоч вони погано розкладаються, але розпушують масу відходів, допомагають кращому надходженню повітря. Тому рекомендується укладати шарами. Додавати гілочок або тирсу через кожні 15-20 сантиметрів.

  6. Свіжий гній.

Можна, але не бажано

  1. Шкіру, копита і роги тварин.

  2. Жир і кістки.

  3. Залишки овочів - з грибковими інфекціями, картопляне бадилля з фітофторою, капусту тощо.

Хвороби рослин які не бажано класти в компост.jpg

Не можна

  1. Скло.

  2. Пластик і поліетиленові пакети.

  3. Зливати воду після миття автомобіля, агресивні миючі засоби, нафтопродукти.

  4. Тельбух і трупи тварин.

Як «запустити» компостер

Перший спосіб - реакція почнеться сама собою, якщо серед відходів достатньо вологи ґрунту і є гній. Навіть якщо гною немає - реакція піде. Особливо якщо додати трішки вапна. Просто старт буде проходити трохи довше.


Другий спосіб - приготувати рідину реагент багату потрібними мікроорганізмами. У відро (або бідон) з водою потрібно додати старого компосту (якщо немає, то просто ґрунту) додати трохи курячого посліду або гною рогатої худоби - потрібно небагато, знайдіть по сусідах або навіть придбайте. Розведіть, дайте постояти кілька годин і пролийте компостну купу.


А найпростіший і сучасний спосіб це розвести з водою готовий реагент, типу Доктор Робік, або аналогічний.


Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний, а якщо виникли питання по яким-небудь товарам нашого магазину, телефонуйте 050 414-92-73, або пишіть в онлайн чат.

Розділи
Читайте також