В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вдихнути життя в газон після зими

Прийшла весна, а разом з нею настав час великої кількості садових робіт. Незважаючи на м'яку зиму, верхній шар газону піддавався різним агресивним впливам клімату. Тому для того, щоб газон повноцінно відновився після зими і радував Вас аж до нових холодів, необхідно провести первинні роботи щодо його відновлення. “Відродження” газону після зими необхідно проводити в кілька етапів:

  • укатка;

  • вичісування;

  • аерація;

  • удобрення.

Повний цикл цих заходів забезпечить густе і зелене покриття і заощадить Ваш час і зусилля щодо подальшого догляду за ним.

Перший етап - укатка газону

Укатування газону фото.jpg

Розпочати підготовчі роботи щодо відновлення газону слід з його укатки. Укатка газону, як правило, проводиться на початку березня. Укатку необхідно провести перед першою весняною стрижкою газону. Це дозволить уникнути можливе зрізання газону під час стрижки, вигорання окремих ділянок і появи «лисих плям». При проведенні першої укатки слід переконатися, що поверхня газону підсохла і прогрілася. Багатьом здасться, що укатка газону - це зайві витрати часу і зусиль, але це зовсім не так.


В результаті чергування численних циклів промерзання і відтавання верхнього шару ґрунту, на його поверхні з'являються різні нерівності, які згодом приведуть в непридатність окремі ділянки газону. Особливо актуальною є необхідність проведення укатки газону після безсніжної зими. В умовах відсутності снігу верхні шари ґрунту промерзають на велику глибину, тому і деформації ґрунту будуть більш значними.


Укатка газону не тільки забезпечить більш щільну структуру верхнього шару ґрунту газону. Завдяки укатці поліпшується також і зростання трав'яного покриву. Рекомендується робити укатку газону в одному напрямку і в один прохід. Повторювати процедуру можна регулярно до отримання бажаного ефекту.


Укатка газону проводиться за допомогою спеціальних катків для газону (садових катків). Садовий каток - це ручний інструмент, що складається з рукоятки і сталевого циліндра, в який засипається пісок або заливається вода. Таким чином відбувається регулювання необхідної ваги катка в залежності від структури ґрунту і щільності трав'яного покриву. За допомогою катка для газону проводиться не тільки укаткв, а й укриття насіння від птахів та й атмосферного впливу. Також садовий каток можна використовувати при укладанні тротуарної плитки, створення доріжок з гравію тощо.


Другий етап - вичісування газону

Вичісування газону.jpg

Після проведення укатки газону необхідно приступати до його вичісування. Спочатку необхідно очистити поверхню газону від залишків опалого листя, повалених гілок та іншого сміття. Головна мета вичісування газону - це зняття повстяного шару трави, що утворився в зимовий період. Повсть перешкоджає попаданню повітря і води в кореневу систему газонної трави. Також наявність повсті сприяє розвитку різних грибків і мікроорганізмів, а також комах-шкідників. Тому зібраний повсть необхідно вивезти за межі ділянки за допомогою садової тачки.

Вичісування проводиться за допомогою спеціальних віялових граблів шляхом багаторазового обробляння газону вздовж і поперек. Процедура вичісування досить трудомістка й виснажлива, тому для газонів великої площі доцільно використовувати спеціальну техніку - скарифікатори (вертикуттери).


Сьогодні на ринку віялові граблі представлені двома типами: дротові і пластинчасті. У першого типу зубці виконані з дроту, покритого полімерними матеріалами, а у другого типу - з металевих пластин. Дротові граблі ідеально підходять для вичісування рівних газонів з невисокою травою. При цьому слід врахувати, що гострі наконечники зубців можуть пошкодити газон (дряпання поверхні газону, виривання коренів). Недоліком такого інструменту є можливість деформації дроту віяла при надмірно сильному механічному натисканні. Міцність пластинчастих граблів значно вище. Такий тип ідеально підійде для нерівних поверхонь.

Третій етап - аерація газону

Аерація (скарифікація) газону фото.jpg


Наступним етапом відновлення газону є його аерація. Вона необхідна для збільшення надходження повітря і вологи в кореневу систему газону. Аерація допомагає усунути виснаження верхнього шару ґрунту і сприяє швидкому росту трави.


Існує маса способів і пристосувань для проведення аерації. Найпростішим інструментом для аерації є звичайні садові вила. Проколюючи вилами дерен, утворюються канали для надходження кисню і вологи. Слід зазначити, що за допомогою вил можна обробити невеликий за площею газон. При цьому неможливо забезпечити ні рівномірність каналів, що Ви робите, ні їх глибину. 

Тому, для ефективної аерації необхідно скористатися спеціальними інструментами і машинами. Для невеликих ділянок можна використовувати роликові аератори або аератори-граблі. Також можна використовувати сандалі-аератори. При цьому, такі пристосування також не можуть забезпечити високу рівномірність каналів, що Ви робите. На середніх і великих за площею газонах найкраще скористатися електричними або бензиновими аераторами. Такі машини здатні значно полегшити роботу. При цьому сучасні садові машини не тільки справляються з функцією аерації і можуть регулювати глибину проколювання ґрунту, але і з легкістю виконують скарифікацію і вичісування газону.

Четвертий (завершальний) етап - удобрення газону

Підживлення газону добвивами фото.jpg

Затяжний зимовий період виснажує верхні шари ґрунту на ділянці. Тому навесні необхідно обов'язково проводити удобрення ґрунту. Удобрення слід проводити після завершення етапів укатки, вичісування і аерації. Це дозволить поживним речовинам швидше потрапити в кореневу систему трави і забезпечити її активне зростання. Особливістю весняного удобрення є те, що траву необхідно підживлювати речовинами з підвищеним вмістом азоту з додаванням фосфору або калію. Такі добрива не тільки забезпечать активне зростання трав'яного покриву, а й зміцнять кореневу систему трави.


Для забезпечення насиченого зеленого кольору трави також потрібно удобрити газон макро- і мікроелементами. При цьому бажано використовувати водорозчинні добрива. Ідеальний газон можна отримати тільки рівномірно розподіливши добрива по його поверхні. Досягти рівномірності розподілу добрива можна за допомогою різних розпилювачів. Слід пам'ятати, що після добрива не потрібно робити полив газону протягом доби.

Де можна придбати садовий ручний інструмент і техніку для весняного відновлення газону

Наш інтернет-магазин "Побудуй" пропонує Вам широкий асортимент ручного садового інструменту, за допомогою якого Ви з легкістю зможете провести укатку газону, вичісування повсті, аерацію ґрунту і внести всі необхідні добрива. Купити садовий інструмент і техніку можна, оформивши замовлення на нашому сайті або зателефонувавши нам по телефону. Якщо Вам необхідна кваліфікована допомога, наші консультанти допоможуть Вам з вибором необхідної садової техніки та інструментів.

Читайте також