В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як правильно заточити ручну пилку або ножівку

Ручні пилки і ножівки можуть служити десятиліттями, особливо при правильному догляді і заточуванні. Особливо це стосується старого інструменту, коли на якість сталі ще не економили. У цій статті розберемося як поправити розведення і заточити зуби. Розберемо кілька способів заточування як за допомогою напилка, так і на верстаті. Розбирати будемо на прикладах найпоширеніших універсальних ручних пилок по дереву, які найкраще справляються з розпилюванням колод, брусів і дощок поперек волокон. У таких пилок і ножівок зуби виконані у формі рівнобедреного трикутника, а заточка нагадує формою акулячий зуб см. фото нижче.

Зуби пил.jpg

УВАГА! Пилки і ножівки з розжареної сталі не підлягають заточуванню. Зовні вони відрізняються темним кольором з синюватим відливом. Загартована пилка служить набагато довше, і майже не тупиться, але якщо вона все ж затупилась, то просто потрібно купити нову.

Коли вже пора точити пилку

Щоб ножівка добре пиляла має виконуватися лише кілька умов:

  1. Розведення — зуби заточуються через один дзеркально і повинні бути відхилені від загальної площини полотна. Кут розведення виміряти в "польових умовах" складно, тому орієнтуватися потрібно візуально, див. малюнок нижче.

  2. Розведення.jpg

    Розведення потрібне щоб ширина пропилу була більшою за товщину полотна і ножівка не застрявали в щілини розпилу. Нормально якщо розводка забезпечує ширину розпилу на 2-3 мм більше товщини полотна. Іноді можна трохи більше.

  3. Однакова висота зубів. Іноді від нерівномірного зносу або неякісно зробленої попередньої заточки деякі вершини зубів виявляються вище за інших. Від цього ножівка починає застрягати, складно зробити перший розпил, складно відпиляти щось рівно (полотно веде в бік).

  4. Гостра кромка зубів. Якщо зуби тупі, пиляти стає важче, навіть тирса виглядає зім’ятими фрагментами. Добре заточена ножівка залишає за собою деревний пил.

Як проявляються проблеми з розводкою

Якщо ножівка спочатку пиляє добре, але в міру поглиблення починає застрягати і клинить напевно є проблеми з розводкою і потрібно її виправити. Якщо цього не зробити, то пиляти буде не просто важче - виникає ризик отримати травму, якщо полотно раптово зупиниться і рука зісковзне з рукояті.

Як проявляються затуплені ріжучі кромки

  • добре заточена ножівка пиляє легко - її майже не потрібно притискати вглиб розпилу, досить зворотно-поступальних рухів;
  • заточена пила видає дзвінкі звуки при роботі, а тупа глухі;
  • візуально видно скругление кінчиків зубів;
  • важко розпиляти деталь по лінії полотно виляє і лінія розпилу прагне піти в сторону.

Якщо помічаєте хоча б деякі з цих ознак пора заточити пилку.

Як заточити ручну пилку напилком

Ручна ножівка по дереву відноситься до інструменту, що переходить з покоління в покоління, якщо використовується тільки в домашніх умовах. Але щоб вона продовжувала служити далі, то  періодично потрібно поправляти розведення і заточувати ріжучу кромку зубів.

Не у всіх є точильні верстати, але напилок і лещата, в крайньому випадку збите з дощок стусло для фіксації полотна, знайдеться майже у всіх. А домашні майстри старого гарту і зовсім можуть поправити заточку напилком буквально на коліні. Але ми розберемо спосіб коли є можливість зафіксувати пилку і бажано під правильним кутом, щоб заточувати було зручніше.

На фото нижче показано одне з саморобних пристосувань для фіксації полотна ножівки. Це стусло з розпилом трохи під кутом, щоб було зручніше працювати з напилком.

Фіксація ножівочного полотна.jpg

Але це зовсім не обов'язкове пристосування, заточити пилку можна і в лещатах або струбцині, або навіть збивши держатель з двох дощок.

Отже, як заточити пилку:

  1. Перевірити висоту зубів. Потрібно щоб вони були однаковими. Для цього розстелити папір на дерев'яному верстаті або просто на дошці і опустити на неї ножівку. Просто опустити зубами на папір під власною вагою. Якщо паперу не знайшлося, а є картон, то можна злегка притиснути пилку, щоб отримати чіткий відбиток. Якщо на папері чітко видно, що одні сліди явно глибші інших, то потрібно їх вирівняти. Для цього ножівку потрібно затиснути в лещата і просто спиляти виступаючі зуби плоскою стороною напилка. Не турбуйтеся, що вершини зубів стануть плоскими — цей недолік буде усунуто на етапі заточки.

  2. Перевірити розводку, при необхідності поправити. Для розведення ручної пилки можна використовувати спеціальні кліщі або плоску пластину з декількома прорізами під товщину полотна, см фото нижче.

  3. Кліщі і плоска пластина.jpg

    Хоча досвідчені майстри можуть поправити розведення навіть широкої викруткою, але досвідчені майстри навряд чи будуть шукати відповідь на питання як правильно заточити ручну пилку в інтернеті. Тому краще скористатися спеціальним інструментом.

    ВАЖЛИВО! При розведенні зубів стежте щоб відгинати весь зуб дощенту. Тому що якщо захопити зуб не на всю глибину, то він зігнеться дугою, а не відхилиться від площини полотна.

  4. Зафіксувати пилку і заточити зуби тригранним напилком. Напилок потрібно тримати як на фото нижче. Рух напилка має йти строго знизу-вгору, без зворотної протяжки інакше порушите ріжучу кромку.

Тригранний напильник.jpg

Нагострюйте зубці через один, потім ножівку перевертають і заточують ті зуби що були розгорнуті “спинками”. В результаті заточування ручної пилки повинна вийти ось така картина, см. фото нижче.

Заточка зубців.jpg

Все, ручна пила заточена можна приступати до роботи. Ручна заточка ножівки напилком у досвідченого майстра займає близько півгодини, у початківця годину.

Як заточити пилку на верстаті (наждак з заточним кругом)

Підготовка на зразок перевірки висоти зубів і розведення тут точно така ж як в попередньому пункті.

Для заточки найкраще підійде спеціальний круг конічної (тарілчастої) форми, як на фото, або цілісний з абразивного каменю. Таке коло встановлюється на наждак (заточувальні-шліфувальний верстат)

Круг конічний.jpg

Заточка також проводиться в два етапи спочатку одна сторона, потім інша, тримати полотно щодо кромки кола потрібно так як на фото нижче.

Заточка зубців-1.jpg

Результат заточування виглядає точно так само як і при заточуванні напилком. На верстаті заточка займає 10-15 хвилин, що набагато швидше і легше в порівнянні з заточування напилком.

Але будьте уважні заточку ножівки на верстаті це роботи з підвищеним рівнем травматичної небезпеки.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний. Якщо виникли питання по інструменту для заточки, або ви вирішили купити нову пилку або ножівку телефонуйте (0800) 50-54-52.

Читайте також