В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Вибір свердловинного насосу – думка експерта

Без води життя людини неможливе. І якщо жителі міста звикли, що вона є завжди, варто тільки відкрити кран, то власники приватних будинків і дачники знають, як це витягати воду вручну відрами. Автономний водопровід для дачника, садівника, городника - це абсолютно необхідна річ. Адже влітку для поливу потрібно дуже багато води. А в будинку з водопроводом з'являється можливість обладнати кухню, душ, санвузол як в місті. Погодьтеся, приємно жити в приватному секторі або дачному селищі зі столичним комфортом. І сьогодні на наші запитання щодо облаштування автономного водопроводу відповість експерт на ринку насосного обладнання Юрій Трохименко.

Чим свердловина краще звичайної криниці?

Експерт: Головною перевагою свердловини є якість води. Є просте правило - чим глибше водоносний горизонт, тим чистіше вода. Глибина криниці в середньому 10-15 метрів, тоді як середня свердловина піднімає воду з глибини 30-40 метрів.

А чому вода з більшої глибини чистіше?

Експерт: Кринична вода - це, як правило, просто грунтові води, так би мовити, перший водоносний горизонт. А свердловина дістає до другого (піщаного) горизонту. Її ще називають фільтровою свердловиною. Грунтові води знаходяться вище першого щільного шару глини. Ці води беруть участь в малому (щорічному) циклі водообороту і складаються з дощових, талих і частково джерельних вод. Разом з талими та дощовими водами в криницю можуть просочуватися залишки отрутохімікатів і добрив з полів або промислові відходи підприємств. На Україні залишилося мало місць, де вода з криниці відповідає всім нормативам чистоти і безпеки. Свердловина ж пробиває верхні шари грунту, проходить крізь щільний шар глини і піску, і забирає воду з другого водоносного горизонту. Ця вода кілька десятиліть повільно просочувалася крізь щільні шари піску і глини і за цей час повністю очистилася.

Чим ще, крім глибини, відрізняється криниця від свердловини?

Експерт: Свердловина - це глибокий і вузький прокол в землі. Діаметр звичайної криниці 90-110 см, і копають її вручну, вставляючи в яму послідовно кілька бетонних кілець. А свердловину бурять механізованим способом, заганяючи в отвір кілька секцій сталевих труб. Така труба називається обсадною. Діаметр свердловини рідко перевищує 150 мм. При підборі свердловинного насосу враховуйте діаметр обсадної труби, для деяких моделей свердловинних насосів мінімальний діаметр 95 мм, для інших 115 мм.

Які бувають різновиди насосів для криниці та свердловини?

Експерт: Найбільш популярні електричні насоси, що заглиблюють. Вони бувають вібраційні, відцентрові і шнекові. Всі різновиди насосів повинні працювати в підводному положенні. Це дуже важливо, оскільки електродвигун охолоджується потоком води, що перекачується зсередини і через корпус зовні. Набагато рідше застосовуються ручні і поверхневі самовсмоктуючі насоси, які входять до складу побутових насосних станцій.

Розкажіть детальніше про вібраційні насоси.


Експерт: Вібраційні насоси - найпростіші і дешеві, підходять для побутових криниць та неглибоких свердловин. Багато хто пам'ятає легендарні моделі «Малюк», або «Каштан». Сьогодні можна купити моделі «Урожай» фірми Бриз або їх китайські аналоги. Працюють вони за рахунок зворотнього надходження рухів сталевого штока з гумовою мембраною на кінці. На вхідному і вихідному патрубках насоса встановлені клапани. Коли шток йде вгору він всмоктує всередину корпусу порцію води. Дійшовши до верхньої точки, шток починає опускатися вниз. При цьому нижній клапан на вхідному патрубку закривається, а клапан на шляху в трубу водопроводу відкривається. За принципом дії вібраційний насос схожий на ручний велосипедний, тільки в рух його приводить електромагніт. Але за рахунок самого принципу роботи вібраційні насоси створюють гідравлічні коливання, через які криниця або свердловина швидко замулюються.

У чому особливості відцентрових насосів?


Експерт: Відцентрові насоси - найпоширеніший вид. Зовні вони нагадують сильно витягнутий металевий циліндр, як правило, з нержавійки. У нижній половині розташовані кілька ступенів з робочими колесами, в верхній частині електродвигун. Вода закачується через нижню частину і, проходячи через весь насос, подається в напірну трубу. Діаметр побутових серій 3 або 4 дюйма. Вода піднімається за рахунок відцентрової сили, що створюється робочими колесами з крильчаткою. Ще існує криничний підвид відцентрових насосів. Діаметр у них довільний, за пропорціями вони схожі на невелику бочку. У багатьох криничних насосів водозабір і підсилюючий патрубок розміщені у верхній частині корпусу, щоб всередину насоса потрапляла чиста вода без піску і глини з дна криниці.

А як влаштований шнековий насос?


Експерт: Шнекові або гвинтові насоси зовні виглядають, так само як і відцентрові. Але замість робочих коліс у них всередині спіральний гвинт. Вони на 10-15% поступаються відцентровим в продуктивності при аналогічній потужності електродвигуна, але можуть без шкоди для механізму перекачувати воду з домішками піску і глини. Це важлива перевага для більшості свердловин в наших типах грунтів.



Як вибрати насос власникові будинку або земельної ділянки?

Експерт: Щоб правильно підібрати насос потрібно розрахувати його робочу точку. Це дві цифри які позначають координати точки на графіку напірно-видаткової характеристики насоса. Перша - споживання води, вимірюється в м3 / год або в л / хв. Друга - необхідний напір води в метрах, щоб підняти її зі свердловини до крану на кухні або в поливальний шланг на грядці. Простіше кажучи, продавцеві потрібно повідомити, скільки води і з яким тиском повинен качати насос.

Як розрахувати потрібну кількість води для будинку або дачі?

Експерт: Споживання води можна розрахувати приблизно. Санвузол з душовою - це близько 28 літрів за хвилину. Умивальник близько 8-ми, кухонна мийка 12-ть. Полив грядок або квітників близько 25 л / хв. Якщо скласти ці цифри, ми отримаємо трохи завищену потребу. Тому проводити розрахунки із занижуючим коефіцієнтом 1,2-1,4 - щоб врахувати не одночасність розбору. Для середніх розмірів будинку, де живе 3-4 людини, води потрібно приблизно 40 л / хв, або 2,4-2,5 м3 / год.

Напір повинен відповідати глибині свердловини?


Експерт: Так повинен. Але крім підйому води з глибини свердловини, насос повинен видавати достатній напір, щоб вода подолала гідравлічний опір труб на горизонтальних ділянках, піднялася на достатню висоту в самому будинку і дійшла до місця споживання. Точна глибина свердловини буде відома тільки після того як її пробурять. Бурильники повинні видати паспорт свердловини, в якому буде вказана цифра динамічного рівня. Це глибина, на якій рекомендується встановлювати насос.

Якщо паспорту свердловини немає, то насос рекомендується розміщувати на глибині від 3-х до 6-ти метрів нижче «дзеркала» води. Припустимо, поверхня води в свердловині у вас знаходиться на глибині 25 метрів, тоді насос потрібно опустити на глубину 28-30 метрів.

А як впливає на напір довжина горизонтальних ділянок і висота будівлі?

Експерт: На 5-ти метрах горизонтального трубопроводу втрачається 1 метр напору. Висота другого і третього поверхів будівлі підсумовується безпосередньо по 3 метри на поверх. Якщо буде встановлено бак гідроакумулятор (а для повноцінного водопроводу він потрібен обов'язково), то його внутрішній опір, додає ще 25 метрів. Також насосу потрібно подолати втрати тиску в тонких трубах, які розподіляють воду від точки введення в будівлю до санвузлу та кухні. Точний гідравлічний опір трубного розведення (розгалуження) всередині будинку обчислити складно, але для одноповерхового заміського будинку середніх розмірів воно рідко перевищує 10 метрів. Всі отримані цифри: глибину, на якій знаходиться насос, перепади висот і втрати в баках і трубах слід підсумувати - це значення відповідає величині напору.

Тобто, щоб отримати ту саму робочу точку, яка потрібна для замовлення насоса, потрібно до отриманого напору додати  споживання?

Експерт: Розберемо на прикладі. Якщо насос на глибині 28 метрів, і свердловина, припустимо, пробурена в 7 метрах від одноповерхового будинку, то 28 метрів плюс 1,5 метра (втрати на горизонтальній ділянці) отримуємо 29,5 метрів. Є розширювальний бак - додаємо ще 25 метрів, виходить 54,5 метра. Внутрішній опір трубопроводу ще 10 метрів. У підсумку отримуємо, що насос повинен видавати близько 65 метрів напору. Тобто, робоча точка нашого насоса буде 40 л / хв, на 65 метрів. Під ці параметри підходить кілька вітчизняних насосів Водолій, італійських Pedrolo, китайських Werk або Forte. Отримані цифри потрібно повідомити продавцеві, він запропонує декілька відповідних моделей.

Значить, купувати насос потрібно після буріння свердловини?

Експерт: Так. Хоча можуть бути винятки, якщо у кількох ваших найближчих сусідів вода на одному і тому ж рівні і ви плануєте пробурити свердловину аналогічної глибини, то можна скористатися цими усередненими даними.

Чи можна встановити насос самостійно?

Експерт: Цілком. Для цього слід дотримуватися інструкцій і рекомендацій виробника. Для встановлення вам знадобиться труба з поліетилену низького тиску ПНТ (чорна з синьою смужкою). Ще сталевий трос в захисній оболонці і два гвинтових затискачі до нього. А також обтискна муфта, дублюючий зворотний клапан, і ще кілька різьбових муфт і перехідників. Докладний огляд процесу вибору і обв'язання насоса в свердловині з покроковою інструкцією ви знайдете в статті «ВІДЕОІНСТРУКЦІЯ ЯК ПІДІБРАТИ, ПІДКЛЮЧИТИ І ЗАФІКСУВАТИ НАСОС У СВЕРДЛОВИНІ» в блозі від Побудуй.

Як зробити насос незалежним від електрики?

Експерт: Тут є 2 варіанти: портативний генератор або відразу ставити ручний насос, який не залежить від електрики. У разі портативної електростанції врахуйте, що струм електродвигуна насосу в момент запуску в 5-7 разів більший від номінального. Тому потужність генератора повинна значно перевищувати потужність насосу. Наприклад, щоб запустити двигун в 1 кВт, потрібен генератор потужністю 4,5-5 кВт. Якщо у вас часто відключають електрику, то автономна електростанція забезпечить енергією й інші побутові електроприлади.


Як вибрати місце для встановлення свердловини?

Експерт: Другий водоносний горизонт залягає досить рівномірно, і бурильники знайдуть його в будь-якому місці. Тому вибирайте будь-яку зручну точку з урахуванням розташування будівель та городу


Дякуємо, за розгорнуті відповіді. Якщо вибір поверхневого насосу чи насосу, що занурюють для вас актуальний, телефонуйте. Наші фахівці допоможуть підібрати потрібну модель і дадуть відповідь на всі додаткові питання.


Телефонуйте за номером (050) 414-92-73


Читайте також