В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Цементно-перлитові плити

Розберемося що таке цементно-перлітові плити і наскільки вони хороші як теплоізоляційний матеріал. Цементно-перлітові плити – це композитний матеріал, де застосовується комбінація армуючої сітки зі скловолокна, як сполучна речовина використовується цемент, а перліт (спінений мінерал) як наповнювач. Перліт отримують з однієї з вулканічних порід, а значить він відрізняється негорючістю та повною хімічною нейтральністю, адже все що могло горіти та реагувати згоріло та відреагувало мільйони років тому. Завдяки порожнечам у структурі і замкненому там повітрі перліт працює як хороший теплоізолятор. Але звичайно армована плита не може змагатися зі спеціалізованими теплоізоляційними матеріалами, хоча б за рахунок товщини, адже 9-12 мм не можуть зрівнятися навіть із 50 мм пінопласту або мінеральної вати.

Цементно-перлітові плити.jpg

Що таке цементно-перлітові плити

Розберемося докладніше у структурі та фізичних властивостях матеріалу, насправді Армпанель (цементно-перлітові плити) – це універсальний матеріал для внутрішнього та зовнішнього застосування. Це вологостійкий, негорючий та досить міцний матеріал.

Але теплофізичні властивості не єдина перевага цементно-перлітових плит. За рахунок гнучкості склотканини та пористого зернистого наповнювача цементно-перлітову плиту можна згинати з радіусом в 1 метр. Це дозволяє створювати конусні та циліндричні конструкції, див. фото нижче. Наприклад, для створення об'ємних вивісок та рекламних споруд біля торгових центрів, заправок тощо. А також створювати повітроводи, і робити кожухи для шахт, у яких проходять труби та інші комунікації.

Конструкція з цементно-перлитових плит.jpg

Як видно на фото нижче, армування у цементно-перлітової плити двостороннє саме в цьому секрет феноменальної гнучкості для матеріалу на основі цементу. За рахунок цього вдалося обійти головний недолік цементу – крихкість (поганий опір на вигин та розтяг).

Двостороннє армування у цементно-перлітової плити.jpg

У таблиці нижче наведені технічні дані армпанелей, де позначені габарити і вага, несуча здатність, паропроникність, а також теплопровідність і звукопоглинання.

Технічні дані армпанелей.jpg

Переваги та особливості цементно-перлітових плит

Почнемо з переваг, якщо осмислити та перевести в реальні переваги сухі цифри характеристик, ми отримаємо наступне:

  1. Вологостійкість. Синтетична сітка, цемент та перліт не чутливі до дії вологи, навіть гарячої води та пари. Тому АрмПлити можна використовувати як основу для саун, душових і навіть басейнів під подальшу гідроізоляцію.

  2. Негорючість – цементно-перлітові плити майже повністю виготовлені з негорючих компонентів. Сітка зі скловолокна втоплена в масі матеріалу і не бере участі в процесах горіння навіть якщо помістити АрмПлиту в полум'я.

  3. Звукопоглинання композитної плити набагато вище порівняно з цегляною та бетонною кладкою. Якщо стіна зовні обшита цементно-перлітовою плитою, а зсередини акустичним гіпсокартоном, додаткової звукоізоляції може і не знадобитися.

  4. Теплоізоляційні властивості АрмПлит трохи вищі ніж у деревини, а як відомо, обшивка стін навіть досить тонким шаром дерева дає хороший плюс до теплоізоляції. А у випадку цементно-перлітової плити ви отримуєте прошарок, що зберігає тепло, який до того ж не боїться вологи. АрмПлита більш універсальний матеріал і в плані обробки, адже її можна зашпаклювати і пофарбувати, оштукатурити, приклеїти плитку і т.д. Особливо добре працює комбінація з мінеральної вати та зовнішньої обшивки із цементно-перлітової плити.

  5. Теплоізоляційні властивості АрмПлит.jpg

  6. Простий монтаж, порівняти з гіпсокартоном. Не потрібно свердлити отвори під кріплення можна закручувати шурупи прямо через панель. Потрібні найпростіші та найпоширеніші інструменти, на кшталт шуруповерта, монтажного ножа, рулетки, будівельного рівня тощо. Не потрібні спеціальні інструменти та тривалий час для обробки. Відрізати фрагмент АрмПлити майже так само просто як гіпсокартон: підрізав – відламав.

  7. Цементно-перлітові плити майже не мають обмежень щодо створення будь-яких технічних і творчих рішень. Завдяки гнучкості, вологостійкості та негорючості з них можна робити як елементи комунікацій, так і декоративні елементи.

  8. Екологічна безпека – складається з мінералів природного походження і не виділяє жодних шкідливих речовин за жодних умов.

  9. Ціна - АрмПлити не найдешевший матеріал, але складно знайти аналог з такими ж характеристиками. А якщо врахувати економію на простоті та швидкості монтажу, то ціна цементно-перлітових плит більш ніж виправдана.

Спосіб застосування цементно-перлітових плит

Спосіб застосування випливає з властивостей та характеристик матеріалу, і будь-який опис області застосування буде неповним, але якщо позначити основні моменти, цементно-перлітові плити застосовуються для:

  1. Внутрішнього оздоблення стін та стель. Особливо як основа під гідроізоляцію та плитку для вологих приміщень.

  2. Обшивки фасадів, у тому числі створення систем вентильованих фасадів для будівель з підвищеними вимогами пожежної безпеки: школи та інші освітні установи, лікарні, будинки висотою 9 і більше поверхів тощо. Системи вентильованих фасадів майже завжди припускають утеплення мінеральною ватою, комбінація зовнішньої обшивки та мінеральної вати дає набагато кращі показники з енергозбереження та зниження шуму всередині приміщень у порівнянні з облицюванням металевими панелями або плитами на кшталт керрамограніту.

  3. Комбінація зовнішньої обшивки та мінеральної вати.jpg

  4. Облаштування суцільної негорючої підкладки під бітумну черепицю та рулонні покрівельні матеріали.

  5. Захисту та поділу дерев'яних та інших горючих конструкцій від димарів, гарячих трубопроводів тощо.

  6. Зовнішнє облицювання камінів печей та димоходів.

  7. Обшивки стін та стель у приміщеннях з великими перепадами температур та вологості – автомийки, СТО, виробничі цехи тощо.

  8. Спорудження каркасно-панельних будинків та складних панелей із теплоізоляцією всередині.

  9. Виготовлення незнімної опалубки (підходять лише цементно-перлітові плити завтовшки – 12 мм)

  10. Суха стяжка для підлог, у тому числі під систему тепла підлога.

  11. Створення малих архітектурних форм складної конфігурації – арки, закруглення, конуси, бані тощо.

Порівняння цементно-перлітових плит з іншими матеріалами

Огляд був би неповним без порівняння з іншими матеріалами, з якими можуть конкурувати цементно-перлітові плити. Основні з них це:

  1. OSB стружково-орієнтовані плити з відходів деревообробної промисловості. Це чудовий матеріал: легкий, зручний, простий в обробці. Але цементно-перлітові плити перевершують їх за:

    • вологостійкість навіть вологостійка ОСП не може працювати в умовах настільки високої вологості;

    • опору вогню повна негорючість (клас НГ);

    • стійкості до ультрафіолету та інших погодних впливів.

    Так, є сфери застосування де ОСП плита краще, але в більшості випадків цементно-перлітова панель залишає дерев'яні плити далеко позаду. До недоліків можна віднести лише відносно високу ціну.

  2. Цементно-стружкові плити ЦСП — це матеріал, де наповнювачем і одночасно армуючим матеріалом є дрібна деревна стружка. А сполучною речовиною тут є цемент так само, як і АрмПлитах. ЦСП також вологостійкий та негорючий матеріал. Але ЦСП-плити досить тендітні і майже не можуть згинатися, різати їх складно тільки за допомогою алмазних дисків і свердел металу. А у цементно-перлітових радіус вигину від 1 метра, їх легко різати і можна загвинчувати кріплення прямо через плиту, без попереднього свердління отворів. Правда не всі види кріплення підходять, але точно підійдуть шурупи з свердлильним наконечником під фіксацію в металевий каркас. Ціни АрмПаненей і ЦСП співрозмірні (все залежить від товщини). Також ЦСП плит має недолік, а саме значний коефіцієнт теплового розширення. Через що потрібно залишати компенсаційні шви, та закладати стики еластичним герметиком. Цементно-перлітові плити не мають цього недоліку, їх можна укладати встик, а для закладення швів підійде плитковий клей. Але ЦСП плити перевершують АрмПлити за міцністю на стиск і ще за деякими параметрами.

  3. Гіпсокартон – це чудовий варіант для внутрішнього оздоблення у сухих приміщеннях. Але гіпсокартон не дуже міцний з невеликою несучою здатністю (до 20 кг/м2). Та й як опора для полиць або кронштейна під телевізор гіпсокартон підходить не дуже. Міцність цементно-перлітової плити вчетверо вище ніж у гіпсокартону. До того ж АрмПанель вологостійка та не горюча. На ній не залишать вм'ятин та подряпин удари, які легко пошкодять гіпсокартон.

Якщо з'явилися питання щодо характеристик, способу застосування або проектним рішенням на базі цементно-перлітових плит телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.



Читайте також