В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Технологія утеплення за допомогою теплоізоляції PIR

PIR утеплювач з'явився не так давно, тому виникають питання як про властивості та характеристики цього матеріалу, так і про технологію монтажу. Тим більше що ПІР утеплювач випускається в різних модифікаціях і з різним типом покриття. Розберемося в структурі й особливостях монтажу для кількох конкретних технічних рішень.

Структура й особливості монтажу PIR-утеплювача.jpg

Що таке PIR утеплювач – переваги і особливості

ПІР утеплювач – це нове покоління полімерній ізоляції у вигляді твердих, але пружних плит з рекордно низькою теплопровідністю. PIR ізоляція відрізняється від інших видів спіненої теплоізоляції тим що:

  • бульбашки спіненого матеріалу заповнені інертним газом, а не повітрям як у матеріалів попереднього покоління;

  • виготовлений з пенополіізоціанурату, а це дуже довговічний, екологічно безпечний і майже негорючий матеріал;

  • Бульбашки PIR-утеплювача.jpg

  • плити випускаються відразу в захисній оболонці від крафт-паперу та фольгованої плівки, до сендвіч-панелей з металевою оболонкою.

Теплопровідність PIR утеплення λ = 0,021-0,023 Вт / м * К, тоді як у базальтової вати і екструдованого полістиролу XPS - λ = 0,034-0,037 Вт / м * К. Показник теплопровідності позначає скільки теплової енергії пройде через метр матеріалу при різниці температур в один градус. І чим менше λ, тим кращі теплоізоляційні властивості. І у ПІР утеплювача  найкращі показники, з усіх матеріалів, які можна купити у вільному продажу.

Це означає, що товщина ПІР утеплювача може бути на 30-40% менше в порівнянні з традиційними матеріалами для теплоізоляції.

Крім кращих показників теплоізоляції ПІР утеплювач — це:

  1. Вологостійкий матеріал, який не потребує додаткової паро- та гідроізоляції. А значить менше шансів порушити технологію. Адже укладання і герметизація паробарьера і гідроізоляції досить складні та вимагають кваліфікації.

  2. Слабогорючий і самозатухаючий матеріал, який обвуглюється і не утворює отруйного диму і розплавлених крапель на відміну від полістирольної групи утеплювачів.

  3. Плити легкі (питома вага близько 30 кг / м3) і міцні. PIR утеплення не боїться вібрації і витримує мікрорухи стін каркасних будинків, та кроквяної системи. Багато в чому завдяки захисній оболонці з фольги, і крафтового паперу.

  4. Конструкції з ПІР панелей можна розбирати і збирати багато разів, і це прекрасний варіант для побутівок для будівельників, польових госпіталів і т.д.

  5. Довговічний утеплювач, який не втрачає властивостей як мінімум 50 років, не потребуючи заміни та обслуговування.

Детально про матеріал включаючи форму випуску за розміром та видами покриття можна прочитати в статті: «Теплоізоляційні плити PIR - що це таке». А тут ми докладніше розберемо як з'єднувати і монтувати ПІР утеплення на прикладах самим популярних способів застосування.

Як утеплити балкон за допомогою PIR утеплювача


Найкраще для цієї мети підійдуть плити з фольгированним покриттям. Так як через балкон проходить різкий перепад температур і є ризик утворення конденсату. У випадку утеплення балкона мінеральною ватою довелося б зробити герметичну оболонку щоб пара не проходила з теплого приміщення і не випадав в вигляді конденсату на волокнах утеплювача. ПІР утеплювач не боїться вологи завдяки замкнутій структурі осередків і фольгованому покриттю. Крім того, фольговане покриття знижує тепловтрати через випромінювання. Поверхня PIR панелей відображає інфрачервоні промені назад тим самим зменшуючи тепловтрати.

До того ж одним і тим же матеріалом можна утеплити і стінку балкона і підлогу. При цьому товщина шару утеплення буде меншою в порівнянні з усіма іншими варіантами.

ПІР утеплення балкона - покроковий опис технології:

ПІР утеплення балкона.jpg

  1. Підготовка основи. У разі балкона це підлога і вертикальна стінка до рівня балконного вікна. Підлога — це завжди бетонна плита і підготовка полягає в очищенні, вирівнюванні і закладенні тріщин і відколів якщо такі є. А ось стінка балкону може бути, як цегляною (в будинках нової споруди), так і у вигляді решітки з перилами в старих будинках періоду СРСР. Капітальну стінку готувати точно так само очистити і змазати глибокі шви і дефекти.

  2. Підготовка основи.jpg

    А ось якщо периметр балкона — це металевий каркас, і він не буде зрізатись і змінюватися на цегляну кладку, то тут проявиться ще одна перевага ПІР утеплювача. А саме висока міцність і самостійна несуча здатність. На відміну від вати він сам може служити основою, яка утримає не тільки сам утеплювач, а й оздоблення. Один з варіантів підготовки основи балкона з металевими гратами - це спорудити внизу і зверху на рівні перил під майбутнім підвіконням опорні планки, між якими будуть триматися PIR плити. А з зовні можна зробити ще одну обрешітку і обшити балкон сайдингом.

  3. Кріплення плит - механічне або на клей. Обидва методи прийнятні і залежать тільки від основи. Наприклад, на підлогу краще клеїти (хоча можна вкладати без кріплення), а на стінку як клеїти так кріпити тарілчастими дюбелями.

  4. Кріплення ПІР панелей до несучої конструкції.jpg

    А в разі кріплення на бруски знизу і зверху краще купити плити з L-подібним профілем або системою шип паз і зібрати вертикальну стінку з таких блоків коли кожен наступний фрагмент щільно і надійно стикується з попереднім, а кріплення зверху і знизу фіксується додатковими планками.

  5. Герметизація для повної пароізоляції. Всі шви і стики панелей потрібно проклеїти металізованої стрічкою, наприклад, АЛ-1. Це не допустить утворення конденсату між утеплювачем і несучою стіною. А в разі, коли капітальної стіни немає проклейка швів послужить перешкодою для проникнення холодного повітря з вулиці.

  6. Декоративне оздоблення всередині балкона. Тут можливі різні варіанти, але частіше за все прямо до ПІР утеплення кріпляться планки, на які буде кріпитися дерев'яна вагонка або гіпсокартонний лист.

Фінішне оздоблення утепленого балкона.jpg

УВАГА! Незважаючи на значну несучу здатність панелі, кріпити планки рекомендується через шар утеплювача до капітальної стіни. Ну крім випадків, коли капітальної стіни немає. У цих випадках рекомендується використовувати кріплення з дюбелями, які проходять ПІР плиту наскрізь і розкриваються «зірочкою» в порожнечі за плитою. На підлозі балкона найчастіше роблять збірну стяжку з ОСБ або ЦСП плити, а зверху ламінат або інше підлогове покриття.

Як утеплити стіни PIR утеплювачем

Тут є кілька варіантів.

  1. Утеплення приміщень зсередини. Будівельники вкрай не рекомендують такий спосіб утеплення через зсув точки роси на внутрішню частину стіни, точніше на кордон між стіною і шаром утеплювача. А це випадання конденсату на внутрішній стороні стіни і розвиток грибків і плісняви ​​у внутрішній конструкції стіни. Організувати пароізоляцію з боку приміщення технічно складно.

  2. Але бувають випадки, коли утеплення зсередини це єдиний вихід. Наприклад, не можна чіпати історичний фасад будівлі.

    ПІР панелі дозволяють вирішити кілька складнощів пов'язаних з внутрішнім утепленням стін:

    • мінімальна товщина при рівній теплопровідності, а значить мінімальні втрати корисної площі;

    • фольгована поверхня і шви, заклеєні металізованим скотчем, створюють достатню перешкоду для проникнення пари всередину конструкції.

    До стіни ПІР утеплювач можна приклеїти монтажною піною або спеціальним клеєм з балончика для плит утеплення. А зверху зашити гіпсокартоном, а далі вже стандартна обробка під фарбування або шпалери. Алгоритм схожий на описаний вище в технології утеплення балкона.

  3. Як внутрішній шар каркасного будинку. Дім із дерев'яною структурою, їх ще називають фінськими будиночками, піднімаються на хвилі нової популярності. Адже будинки виходять недорогими, теплими і зручними. А новий матеріал, PIR утеплювач,  допомагає зменшити трудовитрати і підвищити якість шарів утеплення. У звичайному випадку при зведенні каркасного будинку використовується базальтова вата. Частина мінерального утеплювача укладається між стовпами та брусами каркасу заповнюючи всі порожнини - це вважається основним шаром утеплення. А зсередини будинку укладається ще один шар мінеральної вати. Укладається перехресно до попереднього, щоб перекрити суцільним шаром всі балки, бруси і стики між плитами вати в попередньому шарі. Пароізоляційна плівка монтується між основним і допоміжним шаром утеплення.

А якщо замінити внутрішній шар з мінеральної вати на PIR плити, то ми отримаємо наступні переваги:

Каменная вата.jpg

  • меншу товщину внутрішнього шару, а значить збільшиться корисна площа внутрішніх приміщень;

  • ПІР плити з фольгированним покриттям, зі швами заклеєними металізованим скотчем самі по собі вже готовий папробарьер, а значить зникає одна операція;

  • PIR панелі досить жорсткі і міцні, їх легко кріпити до несучого каркасу будинку, див. ілюстрацію, кріпильні планки вже можна використовувати як частину каркаса для гіспокартонних конструкцій.

До несучого каркасу PIR- панелі.jpg

Особливості монтажу ПІР утеплювача в каркасному будинку:

  1. Плити потрібно брати з L-кромкою так в стиках вийде нахлест, а значить виходить мінімальний ризик проникнення холодного повітря.

  2. Для герметизації стиків і примикань до інших конструкцій додатково використовується клей-піна.

  3. Клей піна при монтажі ПІР.jpg

  4. Для повної герметизації шви і примикання проклеюються алюмінієвою стрічкою. Це дозволяє обійтися без окремого шару пароізоляції.

  5. До несучих конструкцій каркасного будинку ПІР плити фіксуються притискними планками (брусками) які прикручуються через плиту стандартними саморізами відповідної довжини.

Далі все залежить від матеріалу внутрішньої обробки, якщо буде гіпсокартон, то нарощується каркас і кріпляться листи гіпсокартону.

Утеплення підлоги PIR утеплювачем

ПІР утеплювач підходить як для теплої підлоги, так і для пасивної теплоізоляції. В обох випадках матеріал «з'їсть» мінімальний рівень висоти до стелі.

Технологія монтажу PIR панелей подібна для обох варіантів, див. малюнок нижче.

Технологія монтажу PIR панелей.jpg

В даному випадку краще всього працюють такі переваги PIR утеплення:

  • висока міцність і здатність витримувати значне зусилля на стиск від 120 до 200 кПа;

  • не потрібна пароізоляційний прошарок - матеріал з проклеєними швами сам по собі є паробарьєром;

  • простота і висока швидкість монтажу;

  • а в разі підлоги з підігрівом фольгований шар допомагає збільшити тепловіддачу всередину приміщення;

  • підходить як для електричної, так і для водяної системи теплої підлоги.

Технологія монтажу ПІР панелей для утеплення підлоги:

  1. Підготовка поверхні. Очищення від сміття, жиру, розчинників, закладення тріщин видалення арматури, що стирчить і т.д.

  2. Відв'язування від несучих стін, щоб зменшити передачу вібрації і ударного шуму. Вийде система - плаваюча підлога. Для цього по периметру до стін наклеюється пружна стрічка з спіненого поліетилену.

  3. Антивібраційна вставка для системи плаваюча підлога.jpg

  4. Укладання ПІР плит на поверхню. Тут найкраще підійдуть плити з рівним краєм (без виступів і пазів).

  5. Укладка ПІР утеплювача на підлогу.jpg

  6. Проклеювання швів для створення паронепроникного шару.

  7. Стяжка. Можливі два варіанти:

    • збірна з двох шарів ОСП закріплених з нахлестом (зі зміщенням швів);

    • або класична мокра стяжка на основі цементних сумішей.

    Стяжка при монтажі ПІР панелей для утеплення підлоги.jpg

  8. У разі теплої підлоги на збірну або цементну стяжку укладається гріючий кабель або трубки для водяної системи обігріву. Кабель або труби покриваються в ще один шар стяжки. Часто відразу з додаванням клейового розчину на який потім буде укладатися керамограніт або інша плитка.

  9. Фінішне покриття у вигляді паркетної дошки ламінату, а в разі теплої підлоги керамічної плитки.

Финишное покрытие утепленного пола.jpg

Утеплення лазень і саун PIR утеплювачем

Для саун це взагалі ідеальний матеріал, вологостійкий, легко переносить температури до 100 ° С, а фольгована поверхня відбиває тепло (променисту частину в інфрачервоному діапазоні). Структурну схему утеплення сауни див. Ілюстрацію нижче

Структурна схема утеплення сауни.jpg

Інструкція з утепленню сауни ПІР панелями:

  1. Підготовка основи. Очищення, і якщо стіна — це гола кладка, то наноситься чорновий шар штукатурки. Основа повинна бути сухою, міцною, без тріщин і рівною.

  2. Монтаж плит PIR утеплювача. Вони механічно кріпляться до основи з разбежкою швів в сусідніх рядах.

  3. Монтаж плит PIR-утеплювача.jpg

  4. Герметизація для створення паронепроникного шару. Для цього шви проклеюються металізованої клейкою стрічкою.

  5. Фінішне покриття. Найчастіше це обшивка деревом до обрешітки. Решетування кріпиться до основи через панель ПІР.

Фінішне покриття.jpg

Утеплення скатної покрівлі PIR утеплювачем


ПІР утеплювач - це єдиний з жорстких плитних матеріалів, який підходить для скатних дахів. Покрівля - це рухлива структура з помітним сезонним зміщенням кроквяної системи. І до появи на ринку PIR утеплювача витримати такий режим експлуатації могла тільки мінеральна вата. Завдяки тому, що вона гнучка і пружна, добре і щільно заповнює всі порожнечі між балками. Тоді як полістирол для скатних дахів не підходить тому що від руху крокв тріскається, а якщо залишати компенсаційні зазори, то вони ж стануть свищами і містками холоду. ПІР утеплювач сам по собі має значну міцність. Проте найкраще цей матеріал поєднується з покрівлями під бітумною черепицею, тому що гнучка черепиця укладається на суцільну дерев'яну підкладку з товстої фанери або ОСП, яка надійно фіксує і робить кроквяну систему практично нерухомою.

Структура покрівлі під бітумною черепицею з PIR панелями показана на ілюстрації нижче.

Структура покрівлі під бітумною черепицею з PIR панелями.jpg

Технологія монтажу ПІР утеплювача для скатної покрівлі:

  1. Підготовка кроквяної системи. Надійне закріплення і вирівнювання. Обробка деревини антисептиком і вогнезахисними розчинами. В ідеальному випадку зробити на кроквяній системі суцільну дерев'яну підкладку. Але це рекомендовано, проте не обов'язково

  2. Укладання і герметизація пароізоляційної плівки. Так, в разі покрівлі для пароізоляції підпокрівельного простору недостатньо власного фольгованого шару і металізованого скотча.

  3. Укладання ПІР утеплювача поверх пароізоляційної плівки. Якщо немає суцільної підкладки потрібно щоб стики опинялися навпроти елементів обрешітки і крокв. Для кріплення підходять оцинковані саморізи для зовнішніх робіт.

  4. Укладка ПІР-утеплювача поверх пароізоляційної плівки.jpg

    Не менш важливо проклеїти шви металізованим скотчем. Комбінація заклеєних швів і пароізоляційної плівки є достатнім для забезпечення повної паро- та гідроізоляції скатної покрівлі.

  5. Кріплення вертикальних рейок для створення вентиляційного зазору. Для цього рейки кріпляться до основи прямо через ПІР плиту.

  6. Збірка суцільної підкладки під укладку бітумної черепиці.

  7. Збірка суцільної підкладки під укладку бітумної черепиці.jpg

  8. Укладання і фіксація основного покрівельного покриття. В даному випадку бітумної черепиці.

Якщо з'явилися питання щодо наявності, властивостей або технології монтажу PIR утеплювача, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також