В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Скотч та плівка для обклеювання вікон

Скотч – якісна клейка стрічка прозора, або кольорова. Клейова частина якої може бути різних складів - від акрилової до каучукової. Розберемося ж, як використовувати скотч як для побутових цілей, але й найважливіших і значимих.

Скотч та інші способи захисту склопакетів

Сьогодні стоїть питання про захист від розбитого скла та дзеркала – це може статися з кожним. Тому заглибимося у це запитання та допоможемо зробити правильний вибір.

Отже, чим можна заклеїти шибки

  1. Скотч - це звичайна клейка стрічка, якою склеюють ящики, пов'язують багаж і т.д. Малярний скотч не підійде, тому він не дуже міцний і легко відклеюється. Звичайний скотч досить міцний, гнучкий і легко приклеюється до скла, пластику та пофарбованого дерева. Прозорий скотч має перевагу в порівнянні з коричневим, він пропускає більше світла. Правда це так собі плюс якщо потрібно дотримуватися світломаскування. А ось промисловий скотч чи покрівельна стрічка АЛ-1 підходять обмежено. Звичайно міцність та захисні властивості у них відмінні, але відклеїти їх і очистити скло буде непросто.

  2. Від удару склопакет вигинається всередину приміщення і якщо скло заклеєне скотчем, то межа міцності помітно зростає. Полімерна плівка скотчу гасить вібрацію та різкі деформації. Але найголовніше заклеєне скло не утворює так багато гострих осколків, що розлітаються. Тому краще заклеювати скло суцільним шаром.

    На малюнку нижче кілька варіантів приклеювання скотчу. Всі варіанти краще, ніж нічого, але за ефективністю їх можна побудувати так:

    • хрест на хрест – якщо скотчу мало, а вікон багато, добре тримає ударну хвилю, але слабко захищає від утворення уламків;
    • зірочкою з мінімальними отворами – краще допомагає захистити від розльоту уламків, і витримує сильнішу ударну хвилю без руйнувань;
    • суцільна заклейка – найкращий і рекомендований варіант, якщо немає обмежень щодо витрати клейкої стрічки, працює не гірше за триплекс.

     Варіанти приклеювання скотчу.jpg

    Стрічки скотчу повинні захоплювати раму тільки так, що обклеювання вікна максимально ефективне.

  3. Тканина. Може так станеться, що скотчу немає вдома в достатній кількості і взяти його ніде. Тоді можна заклеїти вікна смужками тканини. Правда для цього доведеться пожертвувати простирадлом і розрізати його на смуги 5-6 см завширшки. Також потрібно буде приготувати клейстер. Рецепт його простий таким чином клеїли шпалери наші бабусі, і в деяких квартирах вони знаходяться на стінах досі.

  4. Для приготування клейстеру потрібно:

    • закип'ятити 0,5 літра води;
    • півсклянки борошна розвести у 200 мл холодної води;
    • отриману суміш борошна з водою вилити в киплячу воду
    • довести до кипіння постійно помішуючи до появи бульбашок (зазвичай процес займає менше хвилини);
    • дати охолонути і процідити через марлю, щоб видалити грудочки.

    Клейстер наносять на смуги тканини малярським пензлем або іншими підручними засобами, та приклеюють до вікна.

    Смуги тканини також ефективні як скотч, правда процес клопіткий і трудомісткий.

  5. Папір. Якщо немає ні скотчу, ні тканини обклеїти вікна можна і газетами. Вони працюють гірше, але це краще ніж нічого. Принцип обклеювання такий же, тобто лінії з перехлестом, а найкраще суцільне обклеювання. Газета дуже тонка і від клейстера розмокне і почне рватися. Тому клеїти її потрібно за допомогою мокрого бруска мила. І паперові смуги на милі видаляти зі скла найлегше.

Більш надійний і ґрунтовний захист вікон

  1. Мішки з піском. Якщо закласти віконний отвір зовні, то вийде не тільки захист від хвилі, а й від уламків. Правда підходить такий спосіб лише для приватного сектора та перших поверхів будівель. Але у висотному будинку можна закласти вікна зсередини. Склопакет такий захист не врятує, але врятує від осколків скла та інших предметів, які може внести хвиля.

  2. Мішки з піском.jpg

  3. Книги. Та якщо закласти вікно книгами зсередини – це також хороший варіант захистити кімнати від осколків скла. Добре буде якщо поєднати обклеювання вікон скотчем або тканиною з книжковим бар'єром. Та не всі будинки мають велику кількість паперових книг, але домашня бібліотека не така вже й рідкість.

  4. Фанера – якщо можна забити вікна фанерою – це дуже хороший спосіб зберегти скла. Правда фанера в потрібній кількості є в міській квартирі рідше, ніж скотч. Але якщо є можливість дістати, це дуже хороший захист від хвилі. 

Також допомогти зберегти скло можна, якщо не закривати вікна. Тоді хвиля штовхне створку всередину, а скло залишиться цілим. Мається на увазі не зовсім залишати відкритим, а не замикати. Щоб стулку не відкривало протягами її можна приклеїти тим же скотчем.

Для наочності ми зібрали всі методи у загальну таблицю.

Чим можна заклеїти вікно, якщо скло вже вибите


На жаль доводиться часто вирішувати проблему чим закрити вибиті вікна. Адже у містах черги на скління на кілька місяців вперед.

Поклейки вікон.jpg

Розберемо, що можна використовувати як тимчасове рішення:

  1. Плівка. Підійде навіть звичайна харчова вона ж пакувальна стретч-плівка, яка у багатьох є вдома. Рами найчастіше залишаються цілими почати потрібно зі стулки вікна, яке відкривається. Його потрібно просто обмотати плівкою у кілька шарів. З вікнами, які не відкриваються дещо складніше, але питання теж цілком вирішуване. Потрібно взяти якісь планки чи трубки, які будуть розміщені зверху та знизу від віконної рами. Намотати на них плівку так щоб отримати натяжіння по вертикалі, якщо закріпити планки зверху і знизу. По ширині повинен бути деякий запас, щоб приклеїти або прибити краї плівки до рам.

  2. Плівка.jpg

    Теплична плівка варіант ще кращий, адже вона міцніша, а головне витримує ультрафіолет. Досить товста будівельна плівка теж непоганий варіант один сезон просто неба вона точно витримає.

  3. Полікарбонат - підійде як стільниковий він же тепличний, так і монолітний. Монолітний навіть краще, він майже так само прозорий як скло, при цьому міцний гнучкий і його легко обрізати, щоб підігнати у віконний отвір.

  4. Оргскло зовні дуже схоже на монолітний полікарбонат. З нього часто роблять полички в магазинах, витончено зігнуті підставки для телефонів. Але для вікон підійде оргскло у листах, яке продається у будівельних супермаркетах. З нього роблять кабінки для душу та інше. Оргскло має перевагу перед полікарбонатом, його можна зігнути, і для цього не обов'язковий промисловий фен. Можна розігріти край листа над газовою плитою і вигнути, щоб зробити козирок або відгини по краях.

  5. Фанера — це універсальний матеріал допоможе і в цій ситуації. Правда вона абсолютно непрозора, а це мінус якщо чекати на скління потрібно більше пари тижнів.

  6. Покрівельні плівки та мембрани. Група матеріалів може використовуватися не тільки для вікон, але і як тимчасовий покрівельний матеріал. Найбільшою мірою це відноситься до покрівельних мембран. Деякі мають УФ стабільність до 4 місяців і це дійсно хороший варіант, якщо потрібно вирішити проблему швидко, але для вікон вони не дуже добре підходять через непрозорість. Для вікон краще підійдуть плівки з високою прозорістю найкраще ПаробарьерТМ або аналогічні. Вони дуже міцні та фізично складаються з двох шарів поліетилену, між якими розміщена міцна поліпропіленова сітка.

Покрівельні плівки.jpg

Сподіваємося відомості з цієї статті стануть у нагоді вам тільки теоретично. До наступних публікацій.

Читайте також