В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Штукатурка для стін – види і особливості матеріалу

У цій статті розберемо які компоненти штукатурних сумішей можна змішувати один з одним, а які не можна, і чим це загрожує. Взагалі штукатурка – потрібна як для краси (декоративна складова), так і для захисту стін від вологи, сонця і навіть втрат тепла. Це, напевно, один з найдавніших способів вирівняти стіни, закрити і зберегти цегляну кладку. Штукатурна суміш нагадує густу пасту сірого або майже білого кольору. Суміш для обробки стін можна приготувати самостійно, але вигідніше купити готову. Такий склад дорожче, але різниця незначна, зате в готовій суміші витримані всі пропорції і результат передбачуваний, а не так як на фото нижче. Рецепт готових сумішей збалансований і «заточений під конкретну задачу».

Оштукатурена цементною штукатркою стіна.jpg Стара штукатурка фото.png

Цементна штукатурка

Цемент один з найпопулярніших сполучних для штукатурних сумішей. Цементна штукатурка – це приблизно одна третина портланд-цементу високої марки і дві третини наповнювача (дрібний пісок або пісок з добавками).

Якщо докладніше, то для внутрішніх робіт можна брати цемент до 300-ї марки. Для зовнішніх робіт і вологих приміщень не менше М400.

Штукатурна суміш Момент фото.png  Ценментная штукатурка сухая в мешках.png  Штукатурка цементна Бауміт по 25 кг.png

За будівельними нормами цементно-піщаний розчин теж має своє маркування від 100-го самого міцного і вологостійкого до 25-го, який годиться щоб заповнити якісь порожнини і технологічні отвори. Пропорції в залежності від марки цементу дивіться в табличці нижче. Правда сучасні виробники сумішей не користуються цим маркуванням, табличка корисна якщо ви хочете приготувати штукатурний розчин самостійно.

Марка цементу

Марка розчину

100

75

50

25

600

1:4,5

1:6

-

-

500

1:4

1:5

-

-

400

1:3

1:4

1:6

-

300

1:2,5

1:3

1:4,5

-

200

-

1:2,5

1:3

1:6

Наповнювач – це не завжди просто пісок, навіть розмір піщинок має значення. Базовий наповнювач для основного шару високої міцності – це пісок з розміром піщинок від 0,5 до 1мм. Менша фракція краще підходить для фінішних покриттів, тоді можна обійтися навіть без шпаклівки.

До речі, суміш для шпаклівки подібна за рецептурою до штукатурної, але в якості наповнювача там йде доломітове борошно (або інший дуже дрібний і світлий порошок), плюс полімерні добавки. Готова суміш дуже пластична і дозволяє отримати в результаті рівну і гладку поверхню – майже як папір.

ВАЖЛИВО! Пластичність штукатурки помітно покращиться, якщо додати півсклянки рідкого мила на відро суміші.

ПОРАДА ВІД ПРОФІ! Можна помітно заощадити на трудомісткості і кількості матеріалів для обробки. Штукатурний шар не так уже й складно зробити рівним і гладким, і відразу придатним до поклейки шпалер або фарбування. Звичайно, в першу чергу, сама штукатурна суміш повинна бути високоякісною з дрібним піском фракцією близько 0,5мм. А по-друге – потрібно зробити затірку і шліфування поверхні в перші години після початку схоплювання розчину. Затірку можна починати відразу як розчин підсох – від 40 хвилин до 2 годин.

Затирка и шліфовка штукатурки не прогавте час.png 

А ошкурювання і шліфування не пізніше 24 годин з моменту нанесення. Цемент набирає міцність поступово, але безперервно і цей процес не зупинити і не сповільнити. І через три дні шліфувати поверхню буде дуже важко. А через 28 днів (час набору паспортної міцності) практично неможливо.

Цементна штукатурка – це не завжди просто сіра маса. Існують добавки, які змінюють властивості і розширюють її можливості:

  1. Кварцовий пісок або діабазове борошно (розмелена кислотостійка порода) – дають стійкість до кислот. Важливо при обмуровці димоходів, укладанні плитки в приміщеннях з агресивним середовищем тощо.
  2. Баритовий і серпентітовий піски – роблять штукатурний шар непроникним для рентгенівського випромінювання.
  3. Металева стружка – підвищує міцність і ударну в'язкість штукатурного шару – це метробуд, тунелі тощо.
  4. Мармурове борошно і крупний пісок – це вже готова фасадна штукатурка, дивіться зразки нижче.

 Декоративные штукатурки образцы цветов.png

Іноді в цементну штукатурку додають вапно, або змішують вапняні і цементні суміші.

Це дозволяє:

  • зменшити вагу штукатурного шару;
  • збільшити час роботи з готовою сумішшю;
  • вапно – це антисептик, на такій поверхні грибки і цвіль майже не заводяться;
  • поліпшити паропроникність обробки;
  • поліпшити пластичність і зручність роботи з штукатурною сумішшю.

Більше 60% штукатурних сумішей мають в своїй основі цементне сполучне. Але є й інші. Штукатурку зі сполучним на основі гашеного вапна ми детально розглядати не будемо. Вона дуже близька за властивостями із цементною, правда помітно відстає в міцності.

Гіпсові штукатурки

Не важко здогадатися що гіпс основний компонент такої суміші, причому в обсязі займає 80% або навіть більше.

Для тих, хто плутається, що таке гіпс і алебастр – це практично одне і те ж. Алебастр – це осадовий мінерал, який і служить сировиною для приготування гіпсового порошку. Але існують два різновиди алебастру по хімічній основі:

  • діаквасульфат кальцію – основний компонент будівельних сумішей відносно м'який, стійкий до кислот;
  • карбонат кальцію (кальцит) – помітно твердіше, схоплюється швидше, але оскільки це карбонат, то бурхливо реагує з соляною кислотою.

Навіщо потрібні гіпсові штукатурки якщо є цементні і вони такі хороші:

  1. Гіпсова штукатурка набагато легше. А значить добре підходить для гіпсокартонних конструкцій та стель.
  2. Дуже швидко схоплюється і не дає усадки, в той час як цементна штукатурка дає 2-3мм на погонному метрі, а вапняна ще більше. Хоча швидке схоплювання скоріше недолік.
  3. Структура гіпсової штукатурки пориста, що є одночасно якістю і недоліком. Вона вбирає вологу, що робить її непридатною для зовнішніх робіт. У той же час, вона добре пропускає пар. Внутрішнє оздоблення «дихає», а це прекрасний мікроклімат в кімнаті.
  4. Тепло і звукоізоляційні властивості гіпсової штукатурки теж помітно вище в порівнянні із цементною.
  5. Гіпсовою штукатуркою можна вирівняти навіть дуже великі перепади нерівності. Один шар штукатурки може досягати до 60мм. УВАГА ВАЖЛИВО !!! Гіпсові штукатурки не можна накладати декількома шарами. Вони відшаруються і отваляться. Якщо виникає ситуація, коли другий шар необхідний – його потрібно наносити через шар грунтовки глибокого проникнення і тонкий шар шпаклівки. Якщо наносити гіпсову штукатурку поверх цементної основи, цементну підставу потрібно прогрунтувати Бетонконтактом, він дасть непроникний для води прошарок і шорсткість, щоб гіпс тримався на стіні.
  6. Природний білий колір може служити фінішним декором, особливо на стелі. Також з гіпсу легко робити ліпнину прямо на свіжому шарі штукатурки.

 Гіпсова штукатурка.png  Гипсовая штукатурка внутренних помещений.png

До недоліків гіпсової штукатурки відносяться:

  • низька міцність і несуча здатність – плитку поверх не дуже-то поклеїти;
  • відносно висока ціна;
  • непридатність для вологих приміщень – крім особливих рецептур з добавками полімерного клею, але вони ще дорожче;

Що буде якщо змішати цементну штукатурку з гіпсовою

Змішувати цементний розчин з гіпсовим НЕ МОЖНА. Крім виняткових випадків і то при великому досвіді. Це якщо потрібно швидко закрити отвір в стіні, який пробивали під трубу, кабельний канал або ще щось подібне. В такому випадку в цементний розчин можна додати невелику кількість гіпсу. Така добавка дасть:

  • кращу пластичність і в'язкість розчину, з ним буде легше працювати, заповнити просвіти замазувати жолоби і штроби;
  • прискорить процес схоплювання і набору міцності.

УВАГА, ВАЖЛИВО, можливо ШАХРАЙСТВО!

Іноді гіпсову штукатурку змішують із цементною навмисне. З великим до 40% вмістом гіпсової суміші. Це дозволяє недобросовісним будівельникам дуже швидко закінчити штукатурні роботи і вирівняти стіни досить товстим шаром. Отримати гроші і піти з об'єкту.

Адже така суміш твердне вже через 30-40 хвилин. Твердне, але вода залишається всередині. При нормальному процесі схоплювання цементного в'яжучого – вода йде поступово, цемент кристалізується. Форма кристалів віддалено нагадує сніжинки, відростки кристалів зчіплюються один з одним. Розростаються і взаємопроникають протягом довгого часу. Набір міцності бетону в конструкціях з великим об'ємом триває десятиліттями.

Застигання і схоплювання гіпсу відбувається зовсім по-іншому, окремі крупинки схоплюються один з одним плоскими поверхнями як кубики в дитячій піраміді. Через це міцність гіпсової штукатурки і нижче.

А в складі штукатурної суміші настільки різнорідні матеріали заважають один одному. Більшою мірою гіпс заважає схопитися цементу, якщо гіпсу занадто багато.

Відразу стіна, покрита такою обманкою, виглядає чудово. Але через пару тижнів покривається павутинкою дуже дрібних тріщин, поверхня залишається твердою, але стає дуже крихкою.

Якщо таким складом оштукатурили зовнішню стіну або вологе приміщення – може вхідний тамбур, то вона не протримається і року. Якщо це внутрішня обробка сухого приміщення, а зверху були поклеєні шпалери, то все на так страшно. Власник може 5-7 років не підозрювати про те, що його обдурили. І зіткнутися з проблемою тільки коли прийде час міняти шпалери і штукатурка просто відвалиться слідом за шпалерами.

Будьте уважні як при виборі самих будівельних сумішей, так і майстрів, яким довіряєте виконання робіт.

Якщо у вас виникли конкретні питання щодо вибору або замовлення штукатурних сумішей телефонуйте за номером (0800) 50-54-52

Розділи
Читайте також