В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Путівник по електроінструменту

Напевно, ви помічали, що дрилі, шуруповерти, перфоратори, електролобзики коштують різних грошей, і не завжди це пов'язано тільки з якістю та довговічністю. Ціна на електроінструмент залежить від крутизни бренду не менше, ніж від класу навантаження. У цій статті розберемося які класи бувають і як їх визначити. Адже часто можна взяти хороший перфоратор профі-класу, від виробника середньої розкрученості. А коштує він стільки ж, скільки аматорський (Hobby) від відомого бренду.  

Акумуляторний шуруповерт з поясом монтажника фото.png

Складання з допомогою ручного інструменту.png

Клас захисту з безпеки

Не так давно ми жили в епоху ГОСТів і нормативних правил, тоді був чіткий розподіл електроінструменту по захищеності людини і самого механізму від пробою ізоляції і ураження електричним струмом. І ті, хто працював на підприємствах напевно бачили подібні плакати як на малюнку нижче.

техніка безпеки при роботі з электроінструментом.jpg

Всього категорій безпеки ручного електроінструменту чотири:

  1. Нульова категорія – струмопровідні частини не мають додаткової ізоляції, нормальну роботу і природну ізоляцію забезпечує повітряний прошарок, працювати з таким інструментом можна тільки з індивідуальним захистом (рукавички, боти). Якщо хтось бачив подібні пристрої, надішліть фото.
  2. Перша категорія – у струмоведучих частин є часткова, хоча б в одній точці, ізоляція струмоведучих частин від корпусу (дуже старий стандарт, зараз інструмент такого класу якщо і випускається, то відноситься більше до верстатів і напівстаціонарних установок).
  3. Друга категорія – всі струмоведучі частини ізольовані в кілька шарів. Часто корпус інструменту теж виконаний з діелектричного матеріалу. В цьому класі випускається більшість (до 80%) електроінструменту в світі. І 99% інструментів, які ви можете купити у нас, теж відносяться до другої категорії безпеки.
  4. Третя категорія – спецінструмент підвищеної безпеки. Тут корпус з непровідного матеріалу є обов'язковим, плюс безпечна робоча напруга 12-36 Вольт. Цей інструмент допускається використовувати на нафтобазах та інших об'єктах підвищеної пожежної небезпеки. Хоча в ємностях і інших ділянках, де концентрація парів нафтопродуктів висока, використовується пневматичний інструмент, де іскрі нема звідки взятися навіть теоретично.

За призначенням ручний електроінструмент ділиться дуже просто й очевидно:

  • для свердління, буріння, нарізування різьблення: дрилі, шуруповерти, перфоратори, різьборізи, відбійні молотки тощо;
  • для стругання, пиляння, фрезерування: лобзики, болгарки, рубанки, пили, фрезери тощо;
  • для шліфування, полірування: напилки, штроборізи, шліфувальні машини тощо;
  • допоміжний будівельний інструмент: паяльні пістолети, пилососи, фени та ін.
  • Дискова електропилка для металу фото.jpg  Робота-перфоратором.jpg  

    Правила-работи-з-шуруповертом.jpg

    Що значить професійний, побутовий і напівпрофесійний інструмент

    Це самий неоднозначний вид класифікації. Багато виробників вельми туманно пишуть характеристики і приналежність до того чи іншого класу. Особливо для так званого домашнього класу інструменту.

    Але все ж чітка структура і класифікація електроінструменту за рівнем надійності і наватаженості існує:

    1. Industrial – – це інструмент складальних ліній, конвеєрів, безперервних виробництв. Тут важлива витривалість – здатність працювати по 16 годин (дві зміни) не виключаючи, гранична зносостійкість і максимальна ергономіка. Це означає високу ступінь спеціалізації. Якщо механізм призначений для закручування гайок на рівні очей оператора, то їм зручно закручувати саме такі гайки, саме тут, він підвішений закріплений, ручки особливої форми тощо. Але для виконання будь-яких інших операцій, він або не годиться зовсім, або дуже так собі. У той же час на складальних виробництвах немає проблем зі стрибками напруги, пилом і брудом, а значить інструмент індустріального класу рідко буває пило- та вологозахищений. А ще з таким працюють профі, тому захисту від дурня тут теж не передбачено. Купити такий додому нереально, в роздрібний продаж він не йде зовсім.
    2. Heavy duty – електроінструмент для важких умов роботи. Дослівно перекладається як «важко навантажується». За витривалості і зносостійкості близький до індрустріального. Але корпус і робочі вузли міцні і захищені від пилу і бруду. Пристрої такого класу працюють в снігу, під дощем, на морозі в -50 градусів, і в умовах сауни. Їх можна упускати, кидати об стіну, найстрашніше, що ви отримаєте – це прочухана від виконроба. Універсальність тут вище, немає такої чіткої специфікації. Купити цей клас в магазині теж проблематично – але замовити цілком реально. Але будьте готові, що це дорого.
    3. Professional – – міцність конструкції, корпуси, шестерних передач на висоті. Професійний інструмент невибагливий, витримує жорсткі умови роботи, перепади напруги та інше. Але рівень безпеки по волозі і температурі помітно нижче в порівнянні з попереднім класом. Може працювати безперервно 6-8 годин, і так кожен день кілька років поспіль. По ергономіці – рукояті, вага баланс продумані під інтенсивну багатогодинну роботу. Тому все зручно, де треба м'яко, кнопки великі і зручні, нічого не ковзає і не заважає. Професійний інструмент продається в магазинах і доступний до замовлення через інтернет. Але ціна змушує багатьох пошукати що-небудь простіше.
    4. Hobby – побутовий клас електроінструменту. Це і є те саме простіше і дешевше. Якщо ви затіяли ремонт, або хочете універсальну дриль про всяк випадок – це те, що вам потрібно. Міцність і точність виготовлення механізмів тут не такі високі, але зробити кілька сотень отворів, пиляти стругати і шліфувати ним цілком можна. Але саме цей клас – широке поле для спекуляцій, деякі виробники туманно позначають належність до того чи іншого класу, не пишуть допустимий час безперервної роботи, рівень навантаження тощо. Намагаються щоб зовні аматорський інструмент виглядав як можна більш схоже з професійним, та ще нібито від відомого виробника.

      Приємним винятком є ручний електроінструмент фірми Bosch, вони маркують свій інструмент чітко і навіть позначають кольором. Синій електроінструмент Bosch – це професійний клас. Зелені дрилі і перфоратори – це любитель.

      70% ручного електроінструменту який продається через роздрібні магазини – це побутовий, аматорський сегмент. Працювати вони можуть по 4-5 годин на день, інтервалами по 30 хвилин, після чого потрібна перерва і охолодження близько 15 хвилин, а в спекотну погоду і 25-30. Ці рекомендації справедливі навіть для фірмового і якісного інструменту побутового класу, не кажучи вже про одноразові вироби невідомих торгових марок або відверті підробки.

      Звичайно є люди, для яких якість, точність і надійність набагато важливіше ціни, саме для вас фото нижче: ця фреза здатна свердлити обойми підшипників робити борозни і пропили в будь-якому напрямку в металах майже будь-якої твердості.

      Цилиндрическая-фреза.jpg

      Якщо вам дійсно потрібен інструмент вищого класу, то ми готові вам його доставити.

      У разі, якщо у вас з'явилися питання по вибору, замовленню або експлуатації ручного електроінструменту телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

    Читайте також