В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Огляд інструменту для демонтажу

Як кажуть ламати не будувати, але демонтажні роботи пов'язані з підвищеною небезпекою, і крім техніки безпеки вимагають спеціального інструменту від звичайного лома і кувалди до відбійного молотка та гідравлічних кліщів. Розберемося докладніше, що крім зламу старих конструкцій входить у поняття демонтажу і які інструменти та обладнання можуть для цього знадобитися.

Інструмент для демонтажа.jpg

Що входить до комплексу демонтажних робіт

Глобально роботи з демонтажу можна поділити на повний та частковий демонтаж. Підхід та набір інструменту для цього потрібен принципово різний.

  1. Повний демонтаж – це знесення існуючої будівлі з прибиранням будівельного сміття та підготовкою до нового будівництва. Здійснюється лише з дозволу всіх наглядових органів, а також вивчення всієї документації, де вказані місця пролягання підземних комунікацій, стан і тип ґрунтів тощо. Для повного демонтажу часто застосовується важка техніка: бульдозери, екскаватори з дробильною насадкою, драглайн машини з гирею тощо. Виділяють три підходи до повного демонтажу будівель:
    • обережний демонтаж – трудомісткий процес із використанням великої кількості ручного інструменту (електричного, гідравлічного, механічного);
    • механізований знос – найпоширеніший варіант із використанням згаданої вище важкої техніки.
    По завершенню демонтажу відбувається перевірка та підписуються акти виконаних робіт.
  2. Частковий демонтаж сюди входить як демонтаж керамічної плитки, так і знесення деяких стін, а також пробивання отворів під двері та вікна, яких не було спочатку. Дозвіл наглядових органів потрібний лише при переплануванні будівель, а якщо йдеться про приватне будівництво, то жодних дозволів для часткового демонтажу не потрібно. Тут використовується тільки переносний інструмент такий як відбійні молотки, перфоратори, болгарки тощо, які використовуються для демонтажу стін, підлогових покриттів для видалення старих водопровідних та опалювальних труб.
Якщо ви запланували ремонт у квартирі, пам'ятаєте, що є ряд робіт, які заборонено виконувати Житловим кодексом. До них відносяться: знесення несучих стін, демонтаж стоякових труб, через які надходить вода, газ та опалення. А також труби та комунікації через які відбувається відведення брудної води (каналізація), те ж саме відноситься до систем вентиляції.

Ручний інструмент для демонтажу

Це найпростіші, але все ще ефективні інструменти, які використовуються вже не одну сотню років:

  1. Лом - сталевий прямий або з вигнутим наконечником (лом-гвоздодер). Це один із найпростіших та найефективніших інструментів. З його допомогою можна видаляти покриття для підлоги, дробити цегляну кладку і бетонні стяжки. Але найчастіше його використовують для демонтажу одвірків, віконних рам, труб опалення та інших комунікацій.
  2. Кувалда – бувають як невеликими, скоріше як важкий молоток, так і важкими вагою понад 10 кг та довгою рукояттю. Використовуються для демонтажу внутрішніх перегородок та інших робіт. Причому можна зламати не тільки легку конструкцію із ЦСП плити або гіпсокартону, але й перегородку, складену з цегли або газобетону.
  3. Зубило і молоток. Призначені для точкових та акуратних робіт, наприклад, коли потрібно видалити якусь закладну конструкцію, замуровану в стіну тощо.
  4. Скребки для видалення фарби та шпалер – це інструмент для «легких» операцій, пов'язаних з підготовкою до косметичного ремонту. Проте якісний скребок із гарної сталі із зручною рукояттю – це незамінний інструмент для такої роботи.
  5. Кліщі та бокорізи для демонтажу проводки. Сюди входять і звичайні плоскогубці, і потужні кусачки якими можна перекусити прути з високовуглецевої сталі. Наприклад, дужку навісного замка.

Практично весь ручний слюсарний інструмент може використовуватись для демонтажних робіт. Також до немеханічного інструменту відносяться засоби індивідуального захисту: рукавиці, респіратори, окуляри та будівельні каски.

Пневмо та електроінструмент для демонтажу

Це вже складніший і високопродуктивний інструмент, який потребує навичок використання та знань техніки безпеки.

  1. Відбійний молоток — бувають як електричні так і пневматичні варіанти відбійних молотків. Електричні з'явилися відносно недавно, а точніше у 90-х роках. Випускають їх як відомі фірми, так і китайські маловідомі виробники. Оскільки інструмент для демонтажу використовується лише у важких умовах, краще купити відбійний молоток відомого бренду, який має сервіс та ремонт. При виборі звертайте увагу не лише на потужність, а й на енергію удару. Наприклад, відбійний молоток DeWALT D25961K при потужності 1,6 кВт має енергію удару в 35 Дж і це дуже хороший показник. Пневматичні відбійні молотки незабаром відзначать століття з початку активного використання. Обидва варіанти відбійників це інструмент дробильної дії, з високою ефективністю. Але є свої обмеження у деяких випадках вібрація та удари по будівельних конструкціях не допустимі.
  2. Перфоратор – універсальний інструмент, який використовується як у монтажі, так і демонтажі. Багато моделей мають можливість зміни бури на долото і можуть бути використані як легкі відбійні молотки. Особливо на хорошу репутацію заслужили перфоратори від фірм BOSCH, HILTI, MAKITA, DeWALT.
  3. Болгарка — це також універсальний інструмент. У демонтажі можна різати труби, арматуру, легкі залізні каркаси. Потужні болгарки із спеціальним колом для бетону можуть різати ділянки стін.
  4. Газові та ацетиленові різаки призначені для розрізання масивних металевих конструкцій. Таких як двотаврові балки перекриттів, сталеві опорні колони і т.д.
  5. Фрези для різання бетону — підходять як для повного демонтажу, так і для виготовлення каналів (штроб) для прокладання труб та інших комунікацій через бетонні підлоги та стіни. Усе це без демонтажу капітальних споруд.
  6. Фрези для різання бетону.jpg

  7. Гідравлічні кліщі та ножиці — це особливий вид інструменту для демонтажу в обережному режимі. Дозволяють обійтися без ударів, вібрацій та великої кількості пилу та сміття. Дуже часто використовуються в рятувальних операціях при розборі завалів, де важлива акуратність та точковий вплив, щоб уникнути обвалення залишків конструкцій.
  8. Гідравлічні кліщі та ножиці.jpg

  9. Гідравлічні клини – ще один різновид інструменту для точкових впливів без вібрації. Часто застосовуються разом з ножицями та кліщами. Незамінні у роботі рятувальників, але використовуються і звичайними будівельними організаціями.
  10. Компресор – в даному випадку потрібен для живлення пневматичного інструмента. Але взагалі стиснене повітря застосовується і при випробуваннях герметичності трубопроводів та резервуарів.
  11. Промисловий пилосос – для видалення пилу. Часто застосовується в зчіпці з ручним електроінструментом і видаляє пил одразу з-під диска, свердла або долота.

Де взяти набір демонтажного інструменту


Таке питання спадає на думку, коли стає ясно, що купувати все це не має сенсу. Розберемо можливі варіанти:

  1. Взяти в оренду. Багато компаній надають інструмент на прокат у тому числі важкий на зразок відбійних молотків та потужних перфораторів. Якщо з демонтажем можна впоратися за пару днів, це найдоступніший за ціною варіант.
  2. Найняти бригаду зі своїм інструментом — це вже дорожче, але все одно дешевше, ніж купувати потужний і дорогий інструмент. І в цьому випадку за ваші гроші вас позбавлять важкої роботи з великою кількістю пилу та бруду.
  3. Купити необхідний мінімум. В першу чергу враховуючи універсальність. Наприклад, перфоратор на будівництві знадобиться обов'язково. А його можна використати як легкий відбійний молоток. Звичайно, краще не розбивати перфоратором у режимі відбійного молотка капітальні стіни. Але якщо мова йде про те, щоб збити плитку зі штукатуркою і зробити пару отворів, то це чудовий варіант.

Сподіваємося, матеріал цієї статті був корисний, до наступних публікацій.


Читайте також