В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Мотоблоки та культиватори - вибираємо залізного поні

Якщо ви працюєте на землі і задумалися про покупку мотоблоку, а одноманітні огляди і сухий перелік характеристик більше заплутують ніж вносять ясність, то спеціально для вас ми доступно і конкретно розберемо як вибрати мотоблок. Щоб не тягти з найважливішим надана наочна таблиця можливостей і призначень мотоблоків, мотокультиваторів та електрокультиваторів.


Що потрібно робити



Мотоблок



Культиватор



Електрокультиватор


Розпушити землю на квітнику / клумбі чи в теплиці

-

+ - якщо невеликий

++++

Розпушити (культивувати) землю на невеликому городі 6-10 соток

+

++

+

Розпушити (культивувати) землю на середньому городі 15-50 соток

++

+

-

Зорати землю після зими

+

-

-

Зорати землю цілина

+ Тільки важкі мотоблоки потужність 8-12 к.с.

-

-

Обробити міжряддя (підгорнути, видалити бур'яни)

+

+

+ (Для невеликих ділянок 3-4 сотки)


викопати картоплю

+

+

-

Привезти овочі, сіно, дрова тощо з віддаленої ділянки до будинку


++

-

-

Возити вантажі вагою 300-400 кг по грунтових дорогах в горбистій місцевості

+ Тільки важкі мотоблоки - більше 160 кг і потужністю 8-12 к.с.

-

-

Косити сіно і стригти траву

+

-

-

Прибрати сніг

+

-

-

Отримати силовий привід для циркулярної пилки, насоса тощо

+ Тільки з валом відбору потужності або шківом (під ремінну передачу)

+ - тільки якщо зняти двигун


-

Як бачимо мотоблок виходить найбільш серйозним і універсальним механізмом. Розберемо докладніше його особливості та відмінності.

Чим відрізняється мотоблок від мотокультиватора

 Мотокультиватор.png  Легкий мотоблок.png
  1. У мотоблока є гумові колеса і він може їздити по дорогах загального користування в зчепленні з причепом. Мотокультиватор обладнаний ТІЛЬКИ фрезами для обробки грунту, ну і ще деякими змінними насадками.
  2. Мотоблок не завжди важчий і дорожчий мотокультиватора. А мотокультиватор - це зовсім не недороблений мотоблок. Легкі мотоблоки важать 90-100 кг, а важкий потужний культиватор, наприклад, дизельний Forte 1050Е - важить 150 кг, з шириною смуги культивації більше метра. Все залежить від мети. Навіщо і для якої площі вам потрібен механізм.
  3. Мотокультиватор може:
    • рихлити ґрунт на глибину до 30 см;
    • обробляти міжряддя, видаляти бур'яни;
    • вносити добрива;
    • з додатковими насадками може підгортати і копати картоплю.

    Причому на хорошій швидкості і для значних площ. Легкі моделі культиваторів з електроприводом незамінні для квітників і тепличних господарств. Немає вихлопних газів, а вузька смуга культивації тут дає маневреність.

    Розрихлення грунту мотоблоком.png

  4. Мотоблок може:

    • орати землю - важкі (від 150 кг) і потужні моделі здатні впоратися навіть з цілиною;
    • культивувати ґрунт із заглибленням до 30 см;
    • боронувати поле - для чого є спеціальні насадки з зубами;
    • підгортати картоплю та інші культури які цього потребують;
    • копати, садити, сіяти картоплю і зернові - теж є спеціальні пристосування;
    • косити сіно і газони причому з хорошою швидкістю;
    • мотоблок з валом відбору потужності (ВВП) може працювати як силова установка для циркулярної пилки, мотопомпи та інших механізмів.
     Борона для мотоблоку.png  Мотокультиватор_с_Фрезами.png
     Дискова косилка для мотоблоку.png  Вихід валу овідбору потужності.png
     Картоплекопалка для мотоблоку.png  Викопування картоплі мотоблоком.png

Серце мотоблока - дизельний або бензиновий двигун

В останні роки дизельні мотоблоки витісняють бензинові, не дивлячись на те, що їх первісна вартість дорожча. І для цього є вагомі причини:

  • дизельний двигун простіший - немає запалювання, свічок, регулювань карбюратору, а значить надійніший і вимагає менше регулювань;
  • дизельний двигун важчий і масивніший сам по собі - в даному випадку це перевага, тому що занадто легкі мотоблоки підстрибують на ґрунті або буксують і не можуть зрушити вантаж;
  • якщо у вас дизельний мотоблок - про капітальний ремонт можете забути надовго, ресурсу двигуна в 2,5-3 рази більше ніж у бензинового аналогічної потужності, в середньому 4000 мотогодин для дизеля і 1300 -1800 мотогодин для бензинового.
  • ціна дизпалива - була привілеєм донедавна, але зараз вартість бензину і дизельного палива майже однакова, хоча за сезон інтенсивної роботи витрати на паливо для дизельного мотоблока все ж менші.

Хороший дизельний мотоблок оснащений електростартером і коробкою передач, як мінімум 2 вперед і 1 передача назад. Заводити дизель ручним стартером значно важче через більшу компресію.

Бензинові двигуни хороші для легких і середніх мотоблоків і у бензинових двигунів теж є свої переваги:

  • легше заводяться - особливо в холодну погоду і навіть якщо немає електростартера;
  • запасні частини і ремонт коштують трохи менше, хоч ремонтувати їх доводиться частіше:
  • мотоблок з бензиновим двигуном коштує помітно дешевше - якщо ви будете ним користуватися час від часу і ділянка у вас невелика, то купити бензиновий мотоблок вигідніше.

Якої ваги і потужності потрібен мотоблок для вашого типу ґрунту і площі ділянки

Для глинистих ґрунтів і чорноземів рекомендуємо брати більш потужні моделі, так як легкий мотоблок може просто не впоратися і в результаті буде марною тратою грошей.

  1. Легкі мотоблоки - потужність до 4 кінських сил та вагою до 75 кг. Бензиновий двигун трансмісія на 1-2 передачі. Ідеальні для городника любителя з невеликою присадибною ділянкою до 30 соток. Дозволяє механізувати більшість операцій, крім оранки.
  2. Середні мотоблоки - вага 80-130 кг, потужність 4-9 кінських сил. Чудовий варіант для сільського жителя, у якого великий город, ділянка під сіно, сад і є домашня худоба (корова, свині тощо). Співвідношення можливостей і ціни оптимальне. Агрегат може практично все, є всі насадки і навісне обладнання. Але орати велику ділянку він буде досить повільно і зі значними фізичними зусиллями людини. Ходити за мотоблоком під час культивації та оранки, якщо ділянка більше 25-30 соток, досить дяжко.
  3. Важкі мотоблоки та міні-трактори. Потужність від 8 кінських сил вага більше 150 кг. Це вибір для фермерів або власників великих присадибних господарств з живністю (кілька корів тощо). Потужність і швидкість роботи на висоті, коробка передач на 6-8 режимів. Будь-яка обробка ґрунту, перевезення вантажів - швидко, просто і без зусиль. До недоліків можна віднести відсутність кабіни і досить високу вартість.

Якщо з'явилися конкретні питання по тій чи іншій моделі мотоблоків телефонуйте за номером 0800 50-54-52, або пишіть в онлайн чат. Обов'язково допоможемо вам з вибором.

Розділи
Читайте також