В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Металочерепиця і профнастил — особливості, схожість та відмінності

В основі обох видів матеріалу лежить сталевий лист. Сталь гнеться на спеціальних верстатах, щоб отримати ребра жорсткості і необхідний малюнок профілю. Якщо згин профнастилу - простий і має вигляд та форму трапеції, то профіль металочерепиці більш складний та естетично привабливий, див. фото нижче.

Порівняння профлиста і металочерепиці фото.jpg

Що краще профнастил чи металочерепиця

Незважаючи на схожість технології виготовлення, є ряд принципових відмінностей. Головною відмінністю є те, що існує два види профлиста: стіновий, маркується ПС (профлист стіновий) і покрівельний ПП (профіль покрівельний).

Відмінності профнастилу і металочерепиці схема.jpg

Тоді як металочерепиця - це виключно покрівельний матеріал, і умовно конкурувати з нею може тільки покрівельний профнастил.

  1. Товщина металу. Кожна десята міліметра додає п'ять років до терміну служби. Профнастил роблять з більш товстої сталі від 0,5 до 1,2 міліметра, а металочерепицю від 0,4 до 0,6 мм. Логічно, що більш товстий профлист прослужить довше, але це справедливо тільки якщо якість захисного покриття у обох матеріалів однакове, а це не завжди так.
  2. Покриття. Найдешевший технічний профільований лист - це просто зігнутий на верстаті оцинкований профіль. Будьте уважні, якщо цинку в покритті 140 г / м2 або ще менше, такий матеріал довго не прослужить, років 8-10 максимум. Тоді як сталь такої ж товщини, але з покриттям цинку в 245 г / м2 прослужить на 10 років довше.
  3. Але для довговічних покрівель «голий» цинк майже не використовують, чим фарбують профнастил, див. схему нижче. 

    Структура фарбування металевого листа.jpg

    Це структура якісного профлиста, тому що трапляються зразки з порошковою фарбою, а то і зовсім фарбовані з пульверизатора листи. Тому не беріть матеріал з заниженою ціною. Поліестер (РЕ) є базовим покриттям, як для профільованого листа, так і для металочерепиці. І ось тут починається найцікавіше, бо металочерепицю покривають не тільки поліестером.

    • поліестер товщина - 25 мікрон - базове покриття співпадає з профнастилом, якщо при такій умові товщина металу в профлисті більша, то прослужить він на 5-7 років довше;  

      Поліестер металочерепиця.jpg

    • матовий поліестер - 30 мікрон (з тефлоном); 

      Матовий поліестер.jpg

    • пурал (поліуретан з поліамідом) товщина 50 мікрон, краще не тільки зовнішній вигляд, але і довговічність до 40 років;  

      Пурал по металочерепиці.jpg

    • пластизол товщина 100-200 мікрон - міцніше попередніх покриттів, витримує екстремальні морози, зовнішній вигляд чудовий, термін служби до 70 років;  

      Пластизол металочерепиця.jpg

    • ПВДФ (PVDF) товщина 300 мікрон, найстійкіший до вигорання варіант покриття, також стійкий до лугів і кислот, але менш механічно міцний ніж пластизол (легко подряпати).  

      ПВДФ для металлочерепиці.jpg

    За фактом металочерепиця з хорошим покриттям товщиною 0,5 мм прослужить довше ніж профнастил з базовим поліестером товщиною сталі 0,7 мм. Так що обирати потрібно, враховуючи товщину, тип покриття, фінальну ціну, а також особливості монтажу.

    1. Габарити листів і особливості монтажу. Габарити листів в середньому однакові, правда профнастил випускається з довжиною листа до 12 метрів, але в покрівельній справі такі не застосовуються, зазвичай для скатної покрівлі досить листів завдовжки 4-6 метрів, а такі доступні для обох видів матеріалу.

    При підготовці обрешітки до монтажу металочерепиці потрібно враховувати крок хвилі 250-400 мм, а для профнастилу ніяких додаткових вимірів проводити не потрібно, в монтажі він простіший. Найчастіше вирішальним фактором на користь профнастилу є ціна, він помітно дешевше, але зовнішній вигляд покрівлі під металочерепицею все ж таки краще.

    Порівняльна таблиця для вибору типу покрівельного матеріалу

    Якщо коротко підсумувати все вищевикладене, то вийде ось така таблиця.

    Параметри

    Профнастил

    Металочерепиця

    Підходить для плоских покрівель

    +

    -

    Довговічність в середньому, років

    (30-45)    
    (20-50)

    Ціна

    ++

    +

    Практичність при монтажі

    ++

    +

    Зовнішній вигляд

    +

    +++

    Якщо у вас виникли конкретні питання, з того чи іншого виду матеріалу, потрібно виконати розрахунок і порівняти ціни, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52, або пишіть в онлайн чат. Наш техвідділ завжди до ваших послуг.


Читайте також