В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Покрівля - металочерепиця, бітумна черепиця, ондулін - що обрати

Який покрівельний матеріал кращий? Щоб недорого і надовго. Що ліпше підходить для будинку, що для дачі, а що для гаражу чи сараю. У цій статті ми розглянемо реальні переваги і недоліки популярних покрівельних матеріалів, ціни, витрати на монтаж та їх довговічність.

Металочерепиця монтаж фото.pngБітумна черепиця вигляд на даху.png


Ондулиін реконструкція старої покрівлі фото.png 

Металочерепиця переваги і недоліки

Металочерепиця - це сталевий лист, покритий захисним шаром цинку або алюмоцинку, поверх пофарбований полімерною фарбою.

Існує два основних види профілю для металочерепиці, асиметрична хвиля, і симетричний посилений профіль, див. малюнки нижче.

Асиметрична хвиля профіль фото.png    Симетричний профіль металу фото.png

Асиметричний профіль у вигляді хвилі, що набігає - найпоширеніший варіант і його випускають всі виробники металочерепиці.

Симетричний профіль - це вироби преміум-класу.

Класична металева черепиця - це найпоширеніший варіант покрівлі в будинках, побудованих за останні 20 років. І для цього є причини:

  1. Кожен лист металочерепиці покриває значну площу. А це значить, що навіть велику і складну покрівлю покрити можна за пару днів, якщо процеси відпрацьовані і добре знайомі покрівельникам.
  2. Довговічність - металева покрівля в сучасному фарбуванні може прослужити 30-40 років, а з окремими, особливо стійкими видами покриттів типу пластизоля, більше 50-ти. Далеко не кожен матеріал може з цим конкурувати.
  3. Сам метал міцний, а вага при цьому 4-5 кг на м2. Це значить, що до обрешітки, при обшивці крокв, будуть мінімальні вимоги, у порівнянні з іншими матеріалами цього огляду.
  4. Металева покрівля - не горить взагалі, але бажано встановити блискавкозахист.
  5. Зовнішній вигляд металочерепиці і різноманіття кольорів просто вражає. Кольори яскраві, насичені і достатньо довго зберігають свіжість завдяки сучасним технологіям.
  6. Ціна - за співвідношенням вартості монтажу, самої металочерепиці та отриманого результату майже ідеальні.

Майже ідеальна, але не ідеальна, є у цього матеріалу і недоліки:

  1. Металева покрівля - шумопровідна. Шум дощу, звуки з вулиці, вітер, що завіває на стиках, а особливо град - ці всі звуки дуже добре передаються всередину через металочерепицю.
  2. Вона сильно нагрівається на сонці, і легко віддає тепло взимку. У зв'язку з такими змінами металочерепиця і сама змінюється в розмірах, що потрохи розхитує саморізи. Звідси відразу декілька проблем - потрібно підтягувати кріплення, кожні пару років та потрібні спеціальні підпокрівельні плівки, які витримують екстремальну спеку під металом, одночасно з цим відводять пар і збирають конденсат. Є спеціальна плівка «Антиконденсат» яка прекрасно поєднується з металевими покрівлями, але і ціна цієї плівки висока.
  3. Великі листи відносно легко зриває і несе ураганний вітер, адже під покрівлею є вентиляційний проміжок і потужний потік повітря тисне і зриває з кріплень відразу майже всю покрівлю.
  4. Також потрібні і бажані снігозатримувальні елементи і електрична система проти замерзання криги. Хоч остання не є обов'язковою. А ціна покрівельних аксесуарів для металевої покрівлі не така вже і висока.

Подивимося, що ми знайдемо у властивостях.

Бітумна черепиця переваги і недоліки

Гнучка вона ж бітумна черепиця - це смуга склотканини, покрита бітумом і мінеральної крихтою. До того ж не природним (сирим) бітумом, а стабілізованим, щоб він зберігав еластичність на морозі і не перетворювався на рідину в спеку.

Структура бітумної черепиці  

Такий елемент називається гонт. У довжину це приблизно один метр, а в ширину близько 30 сантиметрів. Форма краю бітумного гонту нарізана особливим чином для створення гарного малюнка покрівлі.

 Бітумка Соната.png  Бітумка Аккорд.png   Форма нареізки бітумної черепиці фото.png  Укладка бітумної черепиці фото.png

Укладається бітумна черепиця знизу-вгору, і прибивається цвяхами. Для основи під бітумну черепицю потрібна суцільна підкладка з ОСБ плити або вологостійкої фанери. У цьому є як переваги, так і недоліки. У розрізі покрівельний пиріг під бітумну черепицю виглядає ось так, див. малюнок нижче.

изображение_viber_2020-11-02_13-16-48.jpg  

Переваги бітумної черепиці:

  1. Вона природний звукоізолятор, а підкладка з фанери або ОСБ плити дає додатковий прошарок для теплоізоляції. І це суттєво, допомагає заощадити на опаленні. До 10% не змінюючи сам шар утеплення. Для житлових мансард дерев'яна підкладка і м'яка черепиця ідеальне рішення - буде тепло, тихо і затишно.
  2. Суцільна підкладка - це додаткова несуча конструкція - така покрівля набагато міцніше звичайної кроквяної системи.
  3. Сама бітумна черепиця щільно лежить на підкладці, зафіксована цвяхами, а з часом прилипає по всій площі за рахунок поступового зчеплення бітумного шару з деревиною. У підсумку покрівля під гнучкою черепицею найстійкіша до ураганів. Якщо будівлі під шифером і металочерепицею залишаються без покрівлі, то дах під бітумною черепицею з високою ймовірністю не постраждає взагалі.
  4. Зовнішній вигляд - гарний малюнок і оригінальна шорсткість під старовину виглядає красиво і дорого, у порівнянні з металом, який вже надокучив на кожному кроці.
  5. Дах під бітумною черепицею шорсткий і не проводить тепло. Це значить, що сніжна шапка на ній не буде підтавати з'їжджати і падати. Також на такій покрівлі вкрай рідко утворюються бурульки.

Недоліки бітумної черепиці:

  1. Висока вартість - з урахуванням суцільної підкладки і трудовитрат на її спорудження, покрівля під бітумною черепицею дорівнює ціні з покрівлею під цементно-піщаною черепицею. Бюджетною таку покрівлю ніяк не назвеш.
  2. Не дивлячись на добавки, що знижують здатність до займання бітумна черепиця все-таки горить. У порівнянні з металом це помітний недолік. Хоча причиною загоряння бітумна покрівля майже ніколи не була.
  3. Взимку, в сильні морози, бітум стає крихким - потім, при відтаюванні, можуть з'явитися і не затягнутися мікротріщини. Багаторічні цикли холод - тепло призводять до псування матеріалу. Як підсумок, термін служби бітумної черепиці менше в порівнянні з металом на 5-10 років. Бітумна черепиця служить 25-35 років, тоді як сталь 30-40.

У підсумку ми бачимо, що бітумна черепиця ідеальний варіант для житлових мансард. Її висока ціна компенсується тим, що ви отримуєте ще один житловий поверх, при цьому не витрачаєтесь на зведення капітальних стін.

Ондулін переваги і недоліки

Ондулін - це хвилясті листи схожі на шифер, тільки з більш дрібної хвилею в порівнянні з асбоцементним шифером радянських стандартів. Бітумний шифер і є загальною назвою цього класу матеріалів, оскільки назва Ондулін походить від конкретного бренду і зараз так називають всі матеріали цього класу. Подібно ксероксу, коли копіювальні апарати всіх брендів називають ксерокс.

 Ондулін переваги Бітумний шифер великим планом.png

Матеріал цей легкий, дуже дешевий за рахунок того, що його роблять з відходів целюлози (картон з макулатури) просочений бітумом.

Переваги бітумного шиферу:

  • мала вага - один лист це 4,25 кг (2,77 кг / м кв), що менше ніж у всіх інших варіантах;
  • низька ціна - матеріал дешевий, і чудово підходить для дачних будиночків, гаражів, господарських будівель;
  • це безшумний матеріал, не чути крапель дощу і не шумить при сильному вітрі;
  • монтаж можна здійснювати як на суцільний, так і на звичайній обрешітці;
  • кріпиться цвяхами і не вимагає спеціальних інструментів;
  • простий у використанні, можна кроїти будь-як, ріжеться звичайною ножівкою;
  • пластичний і не крихкий матеріал, що важливо на складних покрівлях і при реконструкціях, коли можлива просадка і зміщення стропильних конструкцій.

Але є у бітумного шиферу і суттєві недоліки:

  • низька міцність - по ньому не можна ходити без спеціального трапа для розподілу ваги;
  • зовсім не вогнетривкий - матеріал відносно легко спалахує, некритично для нормальних умов експлуатації, але за цим показником сильно поступається всім іншим варіантам;
  • зовнішній вигляд так собі;
  • довговічність - термін служби бітумного шиферу 15-20 років, що теж найнижчий показник у групі.

Ондулін, він же бітумний шифер - це дуже доступний і простий покрівельний матеріал, але для допоміжних і тимчасових споруд.

Порівняльна таблиця

Підіб'ємо підсумки, для наочності запишимо все в загальну таблицю. Чим більше плюсів, тим приємніше показник для кінцевого споживача. Тобто якщо в полі ціна +++, то це означає, що матеріал дешевше того у якого ++.

Порівняльна таблиця.png

Якщо у вас з'явилися конкретні питання щодо вибору та монтажу, тих чи інших покрівельних матеріалів телефонуйте за номером 0800-50-54-52. Із задоволенням допоможемо визначиться.

Читайте також