В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Покрівельні матеріали двадцять першого століття

Видів покрівельних матеріалів зараз настільки багато, що легко заплутатися. Але у різноманітності є головна перевага - можна вибрати матеріал, який підійде саме вам за ціною, красі, міцності і довговічності. Розберемо процес вибору покрівельного матеріалу з самого початку.

Види покрівельних метаріалів фото.png

Розрахунки, які допоможуть вибрати покрівельний матеріал

  1. Навантаження на покрівлю і конструкції - підсумовуються з ваги покрівельних конструкцій (крокв, балок, обрешітки покрівельного матеріалу, утеплювача) і вітрового та снігового навантаження. Якщо є обмеження несучої конструкції стін і фундаменту, вибирати доведеться з легких матеріалів на зразок металочерепиці, профнастилу або ондуліну. На ці покрівельні матеріали ціни найдемократичніші.

Обмежена здатність несучих стін і фундаменту- це, наприклад, старий будинок, зі слабким фундаментом і без армопоясу на кшталт мауерлату. Мауерлат - це горизонтальні балки, на які кріпиться кроквяна система. У старих приватних будинках верхня частина кладки просто тримає балки стельових перекриттів, без будь-яких додаткових конструкцій, що підсилюють їх функцію, а дерево з часом трухне, в ньому з’являються різні жуки і комахи, адже просочень антисептиків в ті часи ще не було. Серед сучасних будинків найнижчу несучу здатність мають стіни з пінобетону. Це дешевий і теплий матеріал, але масивну покрівлю з натуральної або цементно-піщаної черепиці на таку опору ліпше не класти.

Вітрове та снігове навантаження розраховують беручи до уваги регіон розташування і форму покрівлі, наскільки високий будинок, який кут скату, наскільки сильним буде опір вітру.

  • Форма і конструктивна складність покрівлі.У багатьох покрівельних матеріалів є обмеження стосовно кута скату покрівлі. Наприклад, натуральну або цементно-піщану черепицю можна класти, якщо кут скату менше 30-35 градусів. Для металочерепиці - це 12 градусів, профнастил можна використовувати і для майже плоских дахів, а рулонні матеріали навіть на поверхнях із зворотними кутами, але тут є особливості монтажу та кріплення.

    Допустимі кути скату покрівлі .jpg

    Якщо покрівля складна з плавними вигинами, невеликими вежами, прибудовами, портиками, то використовувати металеві та інші листові матеріали на кшталт металочерепиці чи профнастилу не бажано, зате чудово виглядає бітумна черепиця, див. фото нижче.

    Бітумна черепиця на складній покрівлі фото.png
  • Пожежна безпечність і довговічність. Тут лідирують натуральні черепиця і сланцева покрівля - не горять зовсім, не схильні до корозії і дуже повільно старіють. Це матеріал на століття, але і коштує керамічна черепиця дорого. Співмірні за довговічністю металеві покрівлі та цементно-піщана черепиця, також усі вони негорючі.

    Бітумна черепиця по терміну служби дорівнює металевій покрівлі, але її не можна вважати важкозаймистим матеріалом. Звичайно ж, добавки до бітумного просочення і шар мінеральної крихти роблять цей матеріал умовно важкозаймистим, і така покрівля навряд чи стане джерелом пожежі, але якщо спалах вже стався, то горить таке покриття інтенсивно, що ж звичайно є мінусом. А найбільш легкозаймистим видом покрівельного матеріалу є ондулін, тому його рекомендують для господарських будівель, літніх будиночків і подібних споруд.

  • Огляд покрівельних матеріалів, які доступні на ринку

    Для кращого розуміння, ми згрупували переваги і особливості покрівельних покриттів у зведену таблицю. Чим більше зірочок, тим вигідніше застосування матеріалу за даним критерієм. Ми наводимо цифри реального терміну служби, він перевищує гарантійний термін, іноді більш ніж вдвічі, але це справедливо тільки для якісних матеріалів. Крім того, гарантійні умови не поширюються:

    • на механічні пошкодження;

    • вплив кислот і лугів, та їх парів;

    • не поширюється на сталість кольору, деякі матеріали мають гарантію на рівномірне вигорання і помірну втрату кольору.

    Вид матеріалу

    Де краще використовувати

    Зовнішній вигляд

    Ціна

    Простота монтажу

    Реальний термін служби, років

    Важкозаймисті   

    Рулонні матеріали (бітумне просочення, іноді захисний шар мінеральної крихти)

    Плоскі покрівлі, і як допоміжна гідроізоляція

    *

    ****

    **

    20

    *

    Бітумна (гнучка) черепиця

    Похилі покрівлі з кутом підйому від 12 °, також з урахуванням складних конфігурацій

    ***

    **

    **

    50

    **

    Сталева фальцева покрівля

    Похилі покрівлі з кутом від 5-7 °

    **

    **

    *

    50

    ****

    Фальцева покрівля кольоровий метал

    Похилі покрівлі з кутом від 5-7 °, потрібна міцна основа

    ****

    *

    *

    100

    ****

    Металочерепиця

    Похилі покрівлі з кутом від 12 °

    ***

    **

    **

    50

    ****

    Профнастил

    Похилі покрівлі з кутом від 5 °

    **

    ***

    ***

    50

    ****

    Керамічна (натуральна черепиця)

    Похилі покрівлі з кутом від 30 ° до 60 °, потрібна міцна основа   

    ****

    *

    **

    100

    ****

    Цементно- піщана черепиця

    Похилі покрівлі з кутом від 20 ° до 60 °, потрібна міцна основа   

    ***

    **

    **

    50

    ****

    Азбоцементний шифер

    Похилі покрівлі з кутом від 22 °

    **

    ***

    ***

    50

    ***

    Ондулін

    Похилі покрівлі з кутом від 20 °

    ***

    ****

    ***

    30

    *

    Прозорий шифер, ПВХ

    Навіси, тераси, альтанки з кутами від 10 °

    ***

    ***

    ***

    20

    **

    Сподіваємося матеріал цієї статті був вам корисний, якщо є конкретні питання щодо матеріалів, що є у продажу, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52 або пишіть в онлайн чат.

    Читайте також