В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Які навантаження витримує прозорий шифер

Легкі прозорі козирки з ПВХ або полікарбонатного шиферу, а також тераси та альтанки можна побачити досить часто. Але у тих, хто ще тільки вибирає матеріал для легкої покрівлі, виникають питання, наскільки міцні ці матеріали, чи витримає прозорий шифер град і снігову шапку. Адже на вигляд матеріал завтовшки менше міліметра не викликає особливої ​​довіри. У цій статті розберемося наскільки насправді міцний прозорий шифер і який міцніший полікарбонатний або ПВХ. Але в будь-якому випадку варто пам'ятати, що пластиковий шифер – це допоміжний матеріал і в жодному разі не може розглядатися як основне покриття житлового будинку.

Прозорий шифер.jpg

З чого роблять прозорий шифер

Крім екзотичних варіантів на ринку тільки два матеріали конкурента: полівінілхлорид (ПВХ) та полікарбонат. Виглядають вони практично однаково, але є різниця в механічних властивостях і здатність протистояти дії кислот і розчинників.

  1. ПВХ шифер випускається у двох різновидах. Прозорий монолітний виконаний за технологією двовісної орієнтації молекул. І ПВХ шифер попереднього покоління армований скловолокном. Зовнішній вигляд другого варіанту поступається першому, але за міцністю та довговічністю вони рівні. До того ж армований скловолокном шифер розсіює і відбиває більше світла, а значить він вигідніший, якщо під навісом потрібно створити тінь. На фото нижче можна побачити вигляд обох варіантів.

  2. Різновид ПВХ шифера.jpg

    Повністю прозорий монолітний ПВХ шифер виходить досить міцним за рахунок нової технології орієнтування по двох осях, коли ланцюжки полімерів впорядковуються перехресно, як тканина, за рахунок чого підвищується міцність і навіть тонкий лист виходить досить пружним і градостійким.

    Найвідоміший бренд прозорого ПВХ шиферу – це Ondex (Франція), який був першим у цій галузі. Але є й інші бренди, як правило, вони продаються листами шириною близько метра, в довжину 2,5-3 метри. ПВХ шифер, армований скловолокном найчастіше, продається у рулонах шириною 1,5; 2; 2,5 метри завдовжки по 10 і 20 метрів.

    За формою хвилі бувають два різновиди трапецієподібна і округла. Крок хвилі у всіх різновидів практично однаковий 70-76 мм, висота хвилі 18-20 мм.

    ПВХ шифер має гарну світлопроникність прозорий до 85% кольоровий до 75%, а зі скловолоконним армуванням 65-70%.

    Що стосується товщини, то від неї залежить міцність, градостійкість та довговічність матеріалу. ПВХ шифер найчастіше продається у товщинах:

    • 0,8 мм – базовий стандарт найпоширеніший, може витримати помірний град близько 10 мм та сильний вітер;
    • 1,1-13 мм – зміцнений витримує град від помірного до середнього (до 20) мм та сильний вітер;
    • 2-2,5 мм – найміцніший і найдорожчий варіант витримує навіть сильний град (більше 20 мм у діаметрі – при вітрі до 20 м/с).

    Але у різних брендів показники градостійкості та товщини можуть відрізнятись. Бувають варіанти прозорого шиферу завтовшки 0,8 мм, який витримує град до 20 мм за сили вітру до 20 м/с. Але це велика рідкість.

    В принципі для регіонів, де ураганні вітри і сильний град бувають рідко, досить буде і «молодшої» версії з товщиною 0,8 мм. Ціна зміцнених варіантів набагато вища і цілком може вийти, що якщо сильний град все ж таки трапиться, то вигідніше буде замінити побитий прозорий шифер, ніж купувати дорогий. Адже сильного граду може бути років 8-10.

    Товщина прозорого шифера.jpg

  3. Полікарбонатний шифер випускається без армування. Буває кольоровим та повністю прозорим. За формою профілю збігається з ПВХ шифером, точніше з трапецієподібним його різновидом. Прозорий шифер з полікарбонату помітно дорожчий на 15-20%, але за це ви отримаєте найкращі показники ударної міцності. Продавці часто демонструють як за фрагментом полікарбонатного шиферу б'ють молотком, він деформується, але не ламається. Але полікарбонат помітно гірше витримує дію лугів, кислот та розчинників у порівнянні з полівінілхлоридом. Тому полікарбонат гірше підходить для перегородок в автомийках, гаражах тощо. В іншому експлуатаційні характеристики полікарбонатного та ПВХ шиферу співмірні.

Град – чи витримує його прозорий шифер

У всіх видів прозорого шиферу хороша градостійкість, навіть несподівана для такого тонкого на вигляд і на дотик матеріалу. Справа в тому, що матеріал схильний пружинити і цим гасити силу удару. Тому так важливо правильно кріпити прозорий шифер не затягуючи кріплення намертво, використовувати підпірні елементи та кріплення з еластичними вставками, докладніше про правильний монтаж розберемо далі.

Градостійкість прозорого шифера.jpg

Але запевнень, що прозорий шифер градостійкий мало, важливо знати, якого розміру град може витримати конкретний різновид. Якщо перейти до конкретних цифр, то:

  • витримує падіння граду діаметром до 15 мм зі швидкістю до 21 м/с прозорий ПВХ шифер товщиною 0,8 мм; полікарбонатний при цій же товщині витримує град діаметром 20-22 мм при тій же швидкості;
  • град діаметром 20-25 мм при швидкості падіння 21 м/с – витримує прозорий шифер завтовшки 1,1-1,2 мм.
  • град діаметром до 40 мм при швидкості падіння до 20 м/с витримує прозорий шифер завтовшки 2-2,5 мм.

В Україні рідко буває град діаметром понад 15 мм. Хоча задля справедливості варто відзначити, що в останні роки з аномальною спекою влітку все ж таки буває частіше ніж раніше. Але все одно за цифрами видно, що найтонший прозорий шифер витримує досить серйозний град. І якщо під навісом з прозорого шиферу немає нічого критично важливого, то цілком достатньо стандартної товщини 0,8 мм.

Чи можна ходити по покрівлі із прозорого шиферу

Як ми вже писали, прозорий шифер не можна використовувати як покрівельний матеріал, і монтувати його бажано так, щоб необхідності по ньому ходити не було. Але якщо є така потреба, то ходити можна тільки по дошках, покладених поверх пластикового шиферу. Бажано щоб дошки являли собою трапи з прибитими рейками, одні рейки щоб входили в поглиблення між хвилями, а з іншого боку щоб був зачіп для ніг, якщо є досить помітний нахил. Якщо покрівля майже плоска, то можна зробити трап як на фото нижче. Там правда трап для асбоцементного шиферу, але для пластикового принцип такий самий.

Трап для ходьби.jpg

Особливості монтажу прозорого шиферу

Ми не будемо наводити повну інструкцію, але торкнемося критично важливих моментів.

  1. Нахил даху не менше 10 ° (в крайньому випадку 8 °) - і це дійсно важливо. Прозорий шифер не можна монтувати строго горизонтально, якщо на нього потраплятимуть прямі сонячні промені. Справа в тому, що пластик чутливий до нагрівання і для нормального функціонування має обдуватися повітрям. Ось перепад висоти забезпечує потрібну вентиляцію.
  2. Обрешітка не повинна бути металевою - з тієї ж причини метал через прозорий пластик сильно розігрівається, а межа розм’якшення ПВХ шиферу близько 85°С. При прямому контакті з гарячим металом він може деформуватися в точці контакту.
  3. Дотримуватись теплових зазорів – справа в тому, що ПВХ шифер і полікарбонат мають досить сильний коефіцієнт теплових розширень. Це означає, що влітку вони розширюються, а взимку стискаються. Тому не можна кріпити прозору покрівлю так, щоб вона впиралася в стіни та інші нерухомі конструкції. Завжди має бути невеликий зазор 3-5 мм.
  4. Особливості монтажу прозорого шиферу.jpg

    З тієї ж причини кріплення не можна загвинчувати прямо через лист. Потрібно свердлити отвори на 3 мм більше діаметра шурупа і не затягувати кріплення намертво. Потрібно щоб лист міг трохи зміщуватися для компенсації температурних розширень. Для цього застосовуються саморізи з широкими капелюшками та еластичними шайбами. Еластична шайба захищає від протікання та одночасно дає можливість листам прозорого шиферу злегка зрушуватися.

  5. Кріплення. Щоб витримувати сильний вітер, не потрібно економити на кріпленні. Не варто самостійно зменшувати рекомендовану кількість точок кріплення. У різних виробників воно трохи відрізняється, але в середньому від 8 до 10 точок на квадратний метр. Також будьте уважні при замовленні для кріплення прозорого шиферу на даху, потрібно кріпити у вершину хвилі, і щоб саморіз не проломив пластик обов'язково потрібно встановлювати спеціальну підкладку, див. ілюстрацію нижче.

Підкладка для кріплення шифера.jpg

Якщо з'явилися питання щодо характеристик прозорого шиферу від різних брендів або хочете дізнатися, як купити пластикове покриття у вашому місті дзвоніть (0800) 50-54-52.


Читайте також