В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як правильно вибрати болгарку — поради спеціалістів?

Без болгарки будівництво або майстерню вже важко уявити, та й вдома є у багатьох. Але якщо профі, які спалили не один десяток дисків розберуться і виберуть інструмент самі, початківці і домашні майстри можуть заплутатися. Що краще синій Бош або зелена Макіта, а тут ще Протони якісь, і написано ж "ПРОФЕШИНАЛ". Про те, як вибрати болгарку не писав тільки ледачий, більшість подібних статей ні про що. Ми напишемо про те, що дійсно важливо. А якщо у вас залишаться питання, телефонуйте, фахівці технічного відділу знають відповіді навіть на не задані питання, до яких не кожен додумається.

Які бувають болгарки і що вони вміють робити?

Почнемо з того, що болгарки — вони ж ручні кутові шліфувальні машини вміють робити:

  1. Різати метал, сталь, латунь, алюміній, прути, куточки, труби, швелера, Z-профілі. Це загальновідомо, але ось що болгаркою можна різати пластик і дерево, знають не всі, а хто пробував, але отримав розправлений, обгризений і деформований торець виробу — вже знає, що не можна це різати болгаркою. Але він напевно був не в курсі, що для цього підходять тільки болгарки з регулюванням частоти обертання, і спеціальні диски. Дерево і полімери потрібно різати на низьких оборотах, щоб не спалити деталь, але докладніше про це нижче.

  2. Шліфувати і очищати поверхні, і навіть полірувати, хоча для полірування все ж підходять інший клас машин. Для цього існують шліфувальні диски, дротові кільцеві щітки і абразивні круги схожі на жорстку губку. Болгаркою з абразивним диском можна також заточити зубило, стамеску і навіть кухонний ніж. На фото нижче основні різновиди дисків для болгарок:

  3. Різновиди дисків для болгарок.jpg

  4. Різати бетон, кераміку, гранітні плити, цегляну кладку і бетонну стяжку. Потужні дворучні болгарки зі спеціальним диском для бетону можуть прорізати штроби (канали для прокладки проводів і труб) в стінах і бетонній підлозі. Часто з ними в комплекті йде спеціальна кришка з патрубком для приєднання промислового пилососа, див., фото нижче.

  5. Кришка з патрубком.jpg

  6. Специфічні сфери застосування та насадки на кшталт стрічкових і ланцюгових насадок з роликами розглядати не будемо, вже дуже вони рідкісні й унікальні.

Різновиди болгарок

  1. Одноручні і дворучні — поділ умовний і відрізняється вагою і потужністю агрегату. Одноручними вважаються болгарки потужністю до 1,1-1,4 кВт, під круг 125-150 мм. У них одна бічна рукоятка, другою рукою їх утримують за корпус. Можна працювати і однією рукою, хоча насправді роблять це вкрай рідко. Дворучні мають чітко виражену рукоятку з клавішею включення в хвості корпусу і переставну рукоятку, часто масивну з вібровставкою. Діаметр дисків тут як правило вже 225 мм і більше. Для домашнього використання найчастіше досить одноручної болгарки. Приклади на фото нижче.

  2. Одноручні болгарки.jpg

  3. Професійні і побутові (для домашнього використання). Основна відмінність між цими класами інструменту — ресурс роботи. Якщо побутової болгарки через 15 хвилин роботи потрібно буде хвилин 20 для того щоб «охолонути», то професійний інструмент може працювати тривалий час без перерв, і при цьому не перегріватися. Професійний інструмент купляють з метою постійної роботи. Для того, щоб пару раз відрізати лист металу або перерізати, наприклад, трубу досить і побутової болгарки. Основні відмінні характеристики побутових і професійних болгарок:

    • Середній діаметр диска — побутові до 150 мм, професійні до 230 мм;

    • Споживана потужність 2500 Вт у професійних моделей і до 1300 Вт у побутових;

    • Більш легка вага у інструментів побутового класу ;

    • Професійні кутові шліфувальні машини оснащені додатковими функціями;

  4. Мережеві, акумуляторні, пневматичні.

  • Мережеві живляться від розетки — це найпоширеніший клас, на ньому зосереджені основні рекомендації цієї статті.

  • Акумуляторні моделі набувають все більшого поширення — але все ще рідкість. Болгарка — це не шуруповерт, де потрібні короткі та потужні імпульси, споживає енергію вона дуже інтенсивно. Тому акумулятор повинен бути потужним, а значить великим і важким. Навіть сучасні Li-ion акумулятори не дають поки такої свободи і комфорту як хотілося б.

  • Пневматичні моделі болгарок та іншого інструменту специфічні для підприємств і майстерень по ремонту техніки та виготовлення металоконструкцій. Вони легкі, потужні і компактні, але вимагають підключення до повітряного шлангу і компресора.

На що звертати увагу при виборі

  1. Регулювання частоти обертів — дуже корисна функція. Без неї шліфмашина розкручується до швидкості в 9-10 тис. оборотів в хвилину, що добре якщо ріжемо сталь, але не годиться для роботи з деревом і полімерами. Різниця в ціні болгарки з регулюванням і без не так критична, тому рекомендуємо купити болгарку з регулюванням частоти обертів.

  2. Віброзахисна ручка — якщо працювати плануєте багато і часто — це не "примхи для багатих", а необхідність. Візуально відрізнити її дуже просто. Антивібраційна масивніша, видно потовщення і ребристий демпфер на захисній гарде. На фото нижче зліва звичайна ручка, а праворуч антивібраційна.

  3. Звичайна ручка і антивібраційна.jpg

  4. Плавний пуск — важлива річ для всіх видів великого і важкого електроінструменту. При включенні на «повну» без плавного пуску інструмент в руках сильно смикається. Що погано як для роботи, так і для зносу самої техніки.

  5. Вид шпинделя і тип кріплення. Є класичні болгарки, де для зміни диска потрібен спеціальний ключ з «ріжками» — найпоширеніші. І є безінструментні, наприклад, зі шпинделем SDS сliс від BOSCH — це вид швидкозажимної гайки (див. фото внизу). У не дорогих шліфмашин не буває швидкозажимних гайок, так що це ще один непрямий спосіб відрізнити якісний інструмент від "так собі".

  6. Вид шпинделя і тип кріплення.jpg

  7. Правда для домашнього використання часто все ж досить класичного кріплення під ключ (ліве фото зверху).

  8. Захист від повторного включення — найважливіша для безпеки функція в шліфувальній машині. Полягає в тому, що якщо під час роботи раптом зникне електрика, а інструмент залишиться з натиснутою клавішею пуску, то, коли електроживлення включать, інструмент не включиться сам по собі лежачи під ногами або в опущених руках.

Що ще потрібно знати щоб вибрати болгарку?

  1. Потужність і діаметр диска. Починається від 500 Вт і диска 100 мм. Для домашнього використання рекомендуємо дивитися моделі під диски 125 мм, потужністю 700-900 Вт, якщо працювати потрібно буде багато і часто, але це все ж домашнє будівництво, то підійде модель з диском до 150 мм і потужністю 1-1,2 кВт. Якщо для професійного використання — телефонуйте, допоможемо підібрати модель «заточену» під ваше завдання.

  2. Комплектація і загальне виконання. Найчастіше це просто картонна коробка, але профі моделі продаються в кейсі — що зручно для зберігання і перевезення. Звертайте увагу на ремонтопридатність і зручність обслуговування. Сумлінні виробники піклуються щоб був хороший доступ до щіток електродвигуна, щоб не заламувався і не згинався кабель, для чого введення кабелю в інструмент виконаний у вигляді спеціальної гнучкої манжети.

  3. Електроніка, захисні функції і регулювання. Моделі з вбудованим захистом коштують дорожче, але воно того варте. Про регулювання частоти обертів ми вже також писали. Потрібна вона не завжди, але, коли вона є це дуже зручно.

Сподіваємося матеріал цієї статті був вам корисний, якщо залишилися питання або з'явилося бажання купити болгарку, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52


Розділи
Читайте також