В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як побудувати вольєр для курей

Ця стаття для тих, у кого теплий і надійний курник вже є або скоро буде. Залишилося спорудити просторий вольєр, неприступний як для наземних, так і для літаючих хижаків.

Стаціонарний вольер для курей1.png

Як визначити розмір стаціонарного вольєра для курей

Навіть якщо у вас всього 2-3 курки гуляти вони повинні на площі не менше 4 м2. Якщо курей несучок у вас багато, тоді розраховуйте розмір загону так, щоб на кожну курку доводилося не менше 1,5-2 м2 вільної площі. Наприклад, для десятка дорослих курей підійде вольєр розміром 3х5 метрів або трішки більший. По можливості не економте простір для курячого вольєру, чим більше місця буде для активного руху, тим краще кури будуть нестися і набирати в масі.

Як вибрати краще місце для курячого загону

Зазвичай курячий вольєр приєднаний до самого курятника. Якщо і те, і інше ви будуєте з нуля, намагайтеся, щоб вольєр був приєднаний до курника зі східного боку. Так як вранішнє світло корисніше і не таке жарке, як полуденне. У самому курнику віконця робіть з південно-західного напрямку - це продовжить світловий день і підвищить несучість, адже в темному приміщенні кури багато сплять і мало несуться.

Незалежно від того чи вийшло у вас зорієнтувати вольєр по сторонах світла, потрібно:

  1. Спорудити навіс, який давав би затінок. Добре якщо поруч або прямо у вольєрі зростає велике дерево. Якщо його немає, зробіть навіс із залишків покрівельних матеріалів, або навіть з затіняючої сітки. Повинно бути місце де кури будуть ховатися від пекучого сонця.

    Стаціонарний вольєр для курей із затінюючою сіткою.png

  2. Захистити периметр вольєра від підкопу. Адже кури постійно гребуть землю в пошуках «смачненького» і цілком можуть викопати ямку під сіткою та вибратися. Якщо у вас не передбачені сталеві або дерев'яні балки знизу, покладіть по периметру цеглу так щоб вона притискала край сітки.
  3. Місце для курей має бути максимально тихим. Подалі від автомобільної дороги і пішохідних маршрутів. І дуже бажано розмістити його на якійсь височині (бугорку), щоб навіть в сильну зливу на цій площі не накопичувалася вода. Якщо височини (бугорка) немає, тоді викопайте навколо вольєру невелику канавку, в яку буде збиратися дощова вода і йти подалі від курячого загону.

Матеріали для вольєру і спосіб монтажу

Курячий загін дуже простий - це міцний каркас і захисна сітка. Для каркасу використовують як дерев'яні бруски, так і сталеві труби. Перевага сталевих труб для каркасу в тому, що їх можна просто забити в землю, копати або бурити ямки зовсім не потрібно. В іншому ці матеріали рівнозначні.

Далі детально розберемо варіанти сіток.

Яку сітку краще брати для пташників і курячих вольєрів

Багато десятиліть оцинкована сітка рабиця була безумовним і беззаперечним лідером. Оскільки інших варіантів просто не існувало. Якщо не брати до уваги варіанти, коли курячий загін складався просто з високого паркану без захисту зверху.

Сталева сітка як і раніше популярна, але все частіше починають використовувати пластикові вольєрні сітки. Перші полімерні сітки не витримували інтенсивного впливу ультрафіолету і руйнувалися за 1-2 сезони. Сучасні пластикові сітки для птахів гарантовано служать 4-5 сезонів, а моделі, товщина пруту яких більше 2 мм, можуть витримати і 10 років.

Отже, переваги сталевих сіток:

  1. Механічна міцність - таку сітку не те що не порвати та не прогризти, але і людині з ножем з нею не впоратися.
  2. Довговічність - якісно оцинкована сітка рабиця служить до 8 років, після чого її вже потрібно фарбувати, але при регулярному фарбуванні вона простоїть ще років 10.
  3. Ціна і доступність. Сталева сітка продається на будь-якому господарському ринку і коштує не дорого.

Переваги пластикових сіток:

  1. Не іржавіють, стійкі до кислот і лугів.
  2. Легка і гнучка - можна використовувати багаторазово. Що особливо важливо для переносних і тимчасових споруд.
  3. Проста в монтажі - з кріпленням пластикової «пташки» впораються навіть тендітні дівчата і хлопці років 12.
  4. Фарбувати або ще якось обслуговувати не потрібно.
  5. Ціна і довговічність. Коштує пластикова сітка для птахів теж недорого. Служить довго, після руйнування легко зняти, купити нову сітку і закріпити з мінімальними затратами зусиль.

Пластикові та металеві сітки не завжди конкуренти, можлива успішна комбінація. Наприклад, можна зробити переносний вольєр для молодняку зі зварної сітки з крупним вічком. Окремий каркас не потрібен взагалі, хіба що внизу по периметру дерев'яної рейки. Сталева сітка сама забезпечить міцність і форму.

А потім поверх покриваєте ваш вольєр пластиковою сіткою з розміром вічка в пару сантиметрів, щоб курчата не могли вибратися, і все дешево і сердито.

Переносний вольер.png

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний. Якщо потрібна консультація по будь-яким видам садових, пташиних або будівельних сіток телефонуйте (0800) 50-54-52.

Читайте також