В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що краще стрибунки чи ходунки


Безсонні ночі для батьків, памперси, зубки, перший крок і перше слово малюка. Саме цей період життя дитини може і повинен стати фундаментом для правильного розвитку і міцного здоров'я. Для того, щоб ваша дитина росла розумною, активною і правильно розвивалася, зроблено безліч іграшок і розвиваючих пристосувань. Навколо деяких з них уже не перший рік тривають суперечки і дискусії. Суть більшості дискусій в тому, наскільки корисна, безпечна і необхідна та чи інша гра для малюка. У цій статті ми будемо порывнювати дитячі ходунки і стрибунки, обговоримо, як вони допомагають розвиватися малюкові, опишемо їх «плюси і мінуси».

Чим допоможуть дитячі ходунки в розвитку дитини

Ходунки - це опорна рама з сидінням з матеріїї на коліщатках (мал. 1). Винайдені вони для того, щоб допомогти дитині у віці від п'яти місяців до року пересуватися самостійно. У деяких випадках ходунки використовують аж до трьох років. Зазвичай ходунки затребувані в тому віці, коли діти вже рухливі, впевнено сидять, повзають, ходити ще не вміють, але дуже хочуть. Ходунки допоможуть зробити перші кроки без допомоги дорослих і без шкоди для здоров'я. Малюк зможе самостійно ходити туди, куди він хоче замість того, щоб криком пояснювати мамі куди йому потрібно допомогти дістатися.

Ходунки для немовлят фото.jpg

В результаті дитина самостійно пересувається по кімнаті без ризику впасти і зашкодити собі. Ну а мама отримує відносно вільний час для міні відпочинку або побутових справ.

«За і проти» дитячих ходунків

Переваги і вигода ходунків:

  1. Дитина в безпеці. Перебуваючи в ходунках, дитина пересувається без загрози впасти і вдаритися головою об край ліжка або ніжку столу. Також дитина не стягне і не перекине на себе нічого зі столу або стільця. Навіть якщо вона дістанеться до якогось предмету, то він впаде на підлогу поруч з ходунками, не заподіявши малюкові шкоди.

  2. Дитині цікаво, вона активно вивчає світ, перевіряє свої можливості, вчиться новому, розвиває моторику, кмітливість і самостійність.

  3. Малюк тренує ноги, вчиться керувати своїм тілом і рухатися в потрібному напрямку.


Недоліки і «підводні камені» ходунків:

  1. Велика спокуса залишити в них дитину довше. А тривале перебування в «напів підвішеному» стані може викликати проблеми з розвитком суглобів і призвести до викривлення хребта. Адже кістки і зв'язки в цьому віці дуже пластичні.


    ВАЖЛИВО! Привчати дитину до ходунків потрібно дуже поступово. Перші проби повинні бути не довше 2-3 хвилин, поступово час можна збільшувати. Максимально допустимий час перебування дитини в ходунках - 40 хвилин.


  2. Є також психологічний вплив ходунків на розвиток дитини. Дитина, яка повзає більш вільна. Вона повзе, тягнеться, їй потрібно докладати більше зусиль, щоб дістати іграшку чи помацати будь-який предмет, що її цікавить. Ходунки ж захищають, але одночасно і сковують рухи. А легкість, з якою вона може отримати бажане, знецінює досягнення. У дітей, які багато повзають в грудному віці розвиток зв'язків у мозку, зокрема між півкулями, відбувається інтенсивніше (доведено вченими). Такі діти спокійніше реагують на обмеження, менше вередують.


Тому ходунки повинні бути додатковим, розширюючим можливості засобом, але ніяк не заміною природного переходу від повзання до ходіння.


А для дітей старшого віку є окремий різновид ходунків. Вони поєднані з розвиваючими іграшками. Візуально вони нагадують візок з поручнем (мал. 2).

Ігрові ходунки фото.jpg

А далі настане черга спортивних куточків зі шведськими стінками, кільцями і турніком.

Як вибрати ходунки, щоб не нашкодити дитині

  1. Основа ходунків повинна бути достатньо широкою, щоб дитина навіть при всьому бажанні не змогла їх перекинути.

  2. У якісних ходунків обов'язково є м'який бампер. Він потрібен для пом'якшення поштовхів та ударів від зіткнень з меблями і стінами.

  3. Повинна бути можливість регулювати висоту ходунків по росту дитини. Це визначальний критерій! Саме можливість встановити точну висоту є тією межею, яка відділяє корисне навантаження і тренування від шкоди і деформації суглобів.

  4. Чим більше на ходунках коліс і чим легше вони повертаються, тим краще.

  5. Сидіння повинно бути глибоким, а на верхній панелі ходунків повинна бути спинка (як на мал. 1).

  6. Сидіння повинно бути зроблено зі щільної тканини, досить м'якої і міцної.

  7. Матерчаті частини ходунків повинні зніматися і добре переносити часте прання.

  8. Також добре, якщо ходунки складаються, щоб їх можна було легко переносити з одного приміщення в інше.

Що таке дитячі стрибунки і чим вони корисні для розвитку

Маленькі діти дуже люблять підстрибувати на колінах у мами. Це помітили спостережливі дорослі і придумали дитячі стрибунки. Технічно стрибунки - це спеціальне пристосування у вигляді сидіння, підвішеного на пружинах або гумках (мал. 3 а, в). Така конструкція дозволить дитині швидше навчитися відчувати своє тіло, поліпшити координацію рухів, зміцнити м'язи. А найпомітніший ефект - це море радості і задоволення, яке отримує малюк в процесі гри.

Скакунки дитячі фото.jpg

Існують різновиди стрибунок, які кріпляться до стелі або одвірка. Є стрибунки з жорсткими стійками (рамою), які можуть стояти самостійно. Але такі моделі займають багато місця. Та й вартість їх висока як для предмета, з якого дитина досить швидко виросте.


Популярні стрибунки з захисним бампером. Це може бути просто м'який валик (мал. 3 в) або пластиковий бампер у вигляді іграшкового автомобіля, стільниці тощо. (мал. 4). Є також стрибуни-літуни для дітей старшого віку. Такі моделі допомагають зміцнити м'язи дітей, які вже давно добре ходять, бігають і стрибають (мал. 5). Це дуже важливо, оскільки кістки часто ростуть швидше м'язової тканини. Зміцнення м'язів в такому віці важливо для захисту кісток і суглобів від травм.

Прыгунки с бампером Прыгунки-летуны
Рис. 4 Рис. 5

А якщо у вас є заміський будинок або дача, то для дітей старшого віку чудовим подарунком стане батут або ігровий комплекс з будиночком.

З якого віку можна використовувати стрибуни


Більшість дітей готові до стрибунків по досягненню шестимісячного віку. У цьому віці малюки вже впевнено сидять і можуть вставати в ліжечку. У більш ранньому віці діти спираються тільки на носочки і стрибунки можуть викликати проблеми з розвитком і уповільнити освоєння ходьби. Головне, щоб дитина вміла повноцінно спиратися на всю стопу. У будь-якому випадку перед використанням краще порадитися з лікарем-ортопедом з приводу того чи готова ваша дитина до стрибунків. Тоді завдяки заняттям в стрибунках перші кроки будуть легшими і впевненішими.


Врахуйте, що категорично не рекомендується використовувати стрибунки і ходунки, якщо в паховій області на сідницях є роздратування або висип.


Як правильно вибрати дитячі стрибунки


На що потрібно звернути увагу при виборі?

  1. Чи є система підтримки пахв. Виглядає така система як м'який валик, який знімає навантаження з хребта.

  2. Чи є спеціальна розпірка, щоб розсунути стропи подалі від голови малюка (мал. 3 в). Елемент не обов'язковий, але вельми корисний.

  3. З чого зроблені еластичні крокви - головний елемент «стрибучості». Найкраще, коли це міцна і одночасно м'яка гума. Простежте, щоб паралельно з гумовими джгутами був закріплений страхувальний шнур. Він захистить дитину від падіння, якщо еластичний амортизатор обірветься. Система підвіски повинна легко регулюватися по висоті.

  4. Який у стрибунків спосіб кріплення. Є моделі, для яких потрібно загвинчувати в стіну анкерний болт. Інші моделі випускають зі спеціальними зажимами для виступаючих лиштв (наличників) (мал. 6). Останній варіант зручніше, але потрібно переконатися, що у вас міцні і досить виступаючі лиштви.

    Подвес детского прыгунка за наличник
  5. Наскільки добре дитина буде захищена від зіткнення з косяком дверей. Чи є захисний бампер і наскільки він практичний і надійний.

Підведення підсумків - стрибуни або ходунки


Ходунки і стрибунки - це пристрої принципово різні. Одне пристосування не можна протиставляти іншому. Вони розраховані на різні фізичні навантаження і різноплановий розвиток. Обидва ці предмета по праву названі дитячими тренажерами. Вони корисні і важливі, але тільки при правильному використанні. І якщо для вас актуальний вибір товарів для самих маленьких, телефонуйте за номером (050) 414-92-73. Наші консультанти завжди до ваших послуг.

Читайте також