В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вберегти молоді саджанці від птахів: яку сітку вибрати?

Відразу обмовимося, що молодим саджанцям важливим є захист не тільки від «загрози з повітря». Зайці, миші, собаки і велика домашня худоба теж можуть пошкодити молодим деревцям. І якщо від домашніх тварин можна захиститися за допомогою сітки для вольєрів, то від решти живності позбутися не так просто. Наприклад, щоб зайці не з'їли кору на нижню частину стовбура намотують дрібнокомірчасті сітки. Це може бути рабиця або кілька шарів пластикової сітки для огорожі. А якщо дерева маленькі, то розрізають пластикові труби для сантехніки і надягають їх на штамб (нижня частина стовбура до перших гілок). Головне, щоб захист не порушував циркуляцію повітря навколо стовбура. Але повернемося до птахів.

Захист сажанців.jpg

Що таке сітки захисту від птахів

Шкода від птахів починається, коли саджанці молодих дерев або чагарники починають плодоносити. Це рання черешня, шовковиця, малина, виноград і т.д. Мало того, що шпаки або горобці з’їдять ягоди і не вийде їх навіть спробувати. Якщо деревце зовсім молоде, то такий великай і енергійний птах як шпак може пошкодити тонкі гілки.

Для подібних випадків потрібно купити сітку захисту від птахів — це тонка і дуже легка сітка з міцного поліпропілену з досить дрібними осередками розміром в 1-2 см.

Сітка для захисту від птахів.jpg

Зазвичай сітка проти птахів досить легка, щоб її можна було укладати прямо на гілки і листя, але якщо деревця зовсім маленькі, або навпаки у вас колючі кущі, то можна натягнути сітку на якийсь каркас. А то гілки можуть заплутатися в коміркахі коли доведеться знімати сітку захисту від птахів можна обдерти все листя і зламати гілки, птиці стільки шкоди не завдадуть.

Роблять сітки для захисту від птахів з поліпропілену, незважаючи на те, що товщина прутиків менше міліметра порвати її досить важко.

Врахуйте, що найтонші і легкі сітки не дуже добре підходять для великих дерев, є великий ризик, що вона заплутається і її не вийде зняти цілою.

Купити сітку від птахів можна у відповідних фасовках за розміром. Від маленьких 4 на 3 метри або 2 на 10 метрів, до великих рулонів довжиною по 100, 200 і 500 метрів. Наприклад, є італійська сітка від птахів Ортофлекс від бренду TENAX, вона продається в фасовках 2 на 10 метрів і в рулонах 2 на 500 метрів, для професіоналів і великих садівничих комплексів.

Як закріпити сітку захисту від птахів

Це питання часто ставить в тупик садівників, які вирішили купити сітку від птахів в перший раз. Адже і не закинеш її на вершину якщо дерево вище двох метрів і не обмотаєш. Насправді є кілька способів. Принцип одного з них зображений на ілюстрації нижче.

Як натягувати сітку захист від птахів.jpg

Потрібно зробити конструкцію схожу на швабру щоб горизонтальна планка була вище над кроною на 0,5-0,6 метра. Потім за допомогою довгих жердин закинути згорнуту сітку на цю конструкцію. Розгорнути і зафіксувати навколо крони. Для проміжної фіксації в різних точках можна використовувати звичайні прищіпки для білизни.

Сітка для захисту від птахів в роботі.jpg

На маленькі і середні дерева закинути сітку можна і без опорних конструкцій, досить драбини, пари довгих жердин і прищіпок.

Будьте уважні і не залишайте вільного простору знизу крони. Туди можуть залетіти птахи, і навіть якщо особливої ​​шкоди не зроблять можуть заплутатися і загинути, а це вже дуже недобре.

Які ще сітки допоможуть зберегти плоди і молоді дерева

Але захистити можуть не тільки спеціалізовані сітки. Затінюючі сітки з найменшим відсотком затінення теж підходять для захисту плодів і молодих дерев від птахів. Тим більше у них є перевага —  вони не заплутуються в гілках навіть коли накинуті прямо на крону. Затіняюча сітка помітно важча ніж дрібнокомірчаста сітка для захисту від птахів, тому для її підтримки каркас потрібен обов'язково, ну хоча б як той штир з поперечиною піднятий над кроною.

Як вибрати сітку для захисту від птахів

Давайте розберемося для чого вона взагалі може застосовуватися. Область застосування виходить далеко за межі звичайного способу —  захистити черешню від шпаків, вона підходить:

  1. Для захисту полуниці, суниці та інших трав'янистих ягід. Укладається просто на поверхню або робиться каркас начебто парника. Тільки зверніть увагу щоб розмір комірок був не надто дрібним. У полуниці і суниці одночасно з дозріванням ягід, інша зав'язь ще тільки починає цвісти. І потрібно подбати, щоб бджоли могли потрапити до квітів.
  2. Для малини, ожини та інших плодоносних кущів. Вони колючі і зняти сітку, накинуту на чагарник може бути проблематично. Тому теж рекомендується щось на зразок каркаса.
  3. Для черешні, вишні та шовковиці. Хоча для шовковиці застосовується рідко, зріє ця ягода пізніше черешні, плодоносить довго, до цього часу настає достаток з плодів і комах, якими харчуються птахи.
  4. Іноді таку сітку застосовують для накриття зверху вольєрів для маленьких курчат. Але в основному якщо така сітка просто залишилася після використання за прямим призначенням.

Тепер якщо ви знаєте навіщо, наступний критерій вибору — це розмір комірки.

Найменші розміри це до 1,5 см по діагоналі. Така сітка прекрасно підходить для ягід, можна застосовувати для захисту черешні, але невеликий розмір осередку передбачає дуже тонкі перемички, і натягнути на дерево з великою кроною таку сітку-павутинку дуже важко.

Тому для великих дерев краще купити більш жорстку сітку з трохи більшим розміром комірок, 15 на 17 мм або близько того з кожного боку. Наприклад, сітка BRADAS (Bird net) має розмір осередку 19 на 19 мм, що достатньо для захисту від шпаків, при цьому вона не так сплутується і чіпляється, як сітки від птахів з більш дрібними комірками.

Ну і останній критерій розмір. Хоча з цим зараз немає особливих проблем і є практично будь-які.

Але за статистикою продажів найчастіше купують фасування 2х10 м і 4х20 м, відразу за ними йде розмір 5х5 метрів.

Якщо з'явилися питання щодо вибору або застосування наших сіток телефонуйте (0800) 50-54-52.

Читайте також