В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Агроволокно для полуниці

Ранній урожай, смачна, чиста полуниця - ось що вам потрібно. Агроволокно лише матеріал, який допоможе це досягти. Звідси і зростаючий інтерес до агроволокна для вирощування полуниці. Детально розбирати, що таке агроволокно в цій статті ми не будемо, швидше за все ви вже підковані, і вас цікавить, коли стелити, як кріпити і чим накривати зверху тощо.

Якщо цікаво, то що таке агроволокно і яке воно буває докладно розібрано в статті Агроволокно - застосування для здоров'я рослин.

Біле, чорне, спанбонд - розберемося в термінах і призначенні агроволокна

Спанбонд - це друга назва виробів з поліпропілену. Не абсолютно всіх, а текстильних полотен з поліпропіленового волокна. Тому в нашому випадку спанбонд - це і є агроволокно.

Агротехнології для полуниці мульча фото.jpg

Для полуниці застосовуються всі види агроволокна. Але основним є варіант мульчі, коли полотно укладається прямо на підготовлений ґрунт, а через отвори висаджується полуниця.

  1. Для мульчування в більшості випадків йде чорне агроволокно, щільністю 50-60 г / м2. Але останнім часом все частіше застосовується двошарове чорно-біле агроволокно, такої ж щільності. Його цінність в тому, що чорний шар захищає від бур'янів, а верхній білий не дає грядці перегріватися. Це помітно краще для ягід і листя, в порівнянні з простим чорним полотном, але ціна чорно-білого агроволокна вища на 10-15% і це багатьох зупиняє.

     Чорно-біле агроволокно для полуниці фото.jpg

    Насправді яке агроволокно краще не скажеш. Все дуже індивідуально, одна і та ж полунична галявина в спекотне літо на чорному буде перегріватися, а в прохолодні роки, все буде чудово.

    Як працює мульча - агроволокно пропускає повітря і воду, але з деякою затримкою. Тобто, полив або дощ наповнять водою ґрунт. Повітря теж надійде, але ґрунт під кущем НЕ пересохне, не буде скоринки, яка закупорює прикореневий простір. У той же час під чорним полотном темно, і бур'яни не можуть прорости. Хоч особливо стійкі і витривалі на кшталт пирію можуть прорости і пробити чорне полотно. Але все ж у порівнянні з регулярною прополкою - це дрібниці.

  2. Як покривний матеріал для створення парникового ефекту і раннього зростання полуниці, беруть біле агроволокно. Щільність 19-23 г / м2 підходить, щоб укладати полотно прямо на кущі полуниці. Починаючи з 30 г / м2 потрібно використовувати дуги, як в класичному парнику або інші підтримуючі опори.

     Легке агроволокно як укрывний матеріал для полуниці.jpg

Коли стелити агроволокно під полуницю

Посадку полуниці практикують і навесні, і восени. І в обох методах можна і потрібно стелити агроволокно. Але все ж осіння посадка популярніша весняної, тому що ягоди достигають раніше. За осінь (з вересня по листопад) кущики суниці встигають прижитись, укріпитись і навесні піти в гарне зростання і цвітіння.

Якщо збираєтеся садити полуницю на осінь - підготуйте землю ще з весни - посадіть там горох, перець або морквину. Земля не буде гуляти і до осені буде вже частково рихлою.

На фото нижче під рослини уклали не агроволокно, а агротканину - це вже тканий дуже міцний і довговічний матеріал. Агротканина виконує ті ж функції, але вона набагато міцніше і довговічніше. Якщо агроволокно може прослужити 2-3 роки, то агротканина протримається 5-6 років. Це матеріал професіоналів - по такому покриттю можна не тільки ходити, але їздити тачкою або мотоблоком.

 Агроткань для выращивания клубники фото.jpg

Отже, з питанням, коли - розібралися. Залишилося питання: як краще укласти агроволокно під полуницю.

  1. Найкраще робити вузькі довгі грядки по два ряди полуниці. Рости вона буде на грядках будь-якої форми, але так набагато зручніше поливати, збирати ягоди, обрізати зайві вусики тощо. На фото міжряддя, взагалі, вимощена доріжка, але й на звичайній грядці теж зручніше робити по два рядки. До того ж якщо відстань між рядками 40-50 см, плюс іще 30-40 см в кожну сторону, то на такий подвійний ряд якраз піде половинка рулону шириною 1,6 метра.

     Грядки полуниці два ряди фото.jpg

  2. Землю перед укладанням полотна дуже ретельно перекопайте. І вручну виберіть, і видаліть корінці бур'янів та інше сміття. Пам'ятайте, ви не буде рихлити і прополювати цю землю найближчі 2-3 роки. А значить приділіть обробці і удобренню більше часу ніж зазвичай. Удобрювати добре компостом, зольним розчином (особливо якщо ґрунт кислий). Але добрива з магазину, якщо вам підібрали саме під полуницю і ваш тип ґрунту, теж підійдуть.
  3. Кріплення - кілочки, кліпси та інші аксесуари для агроволокна продаються, але більшість покупців обходяться підручними засобами. Найпростіший варіант присипати краї агроволокна ґрунтом, притиснути цеглою, камінням або рейкою, якщо десь валяється без діла. Або зробити дротяні скоби. Все залежить від вашої конкретної грядки.

Чи є від агроволокна користь насправді

А чи все так добре - подумає досвідчений фермер або городник. Адже на велику ділянку потрібно багато агроволокна, а це помітні витрати. На відкритому ґрунті полуниця теж прекрасно росте див. фото. Та й мульчувати можна соломою, дрібною тріскою з тирсою.

Полуниця на грунті фото.jpg

Так, все це вірно. Але якщо у вас дійсно велика площа під полуницю, і ягоду ви хочете продавати, тоді агроволокно точно перевершує всі інші варіанти:


  1. У порівнянні з відкритим ґрунтом - не потрібно полоти бур'яни, рихлити землю, а це ой які трудовитрати. Якщо у вас звичайно 20-30 кущів, то можна обійтися і так.
  2. Мульчування тріскою, травою і тирсою. По-перше, де її стільки взяти для великого поля. Якщо купувати, то дешевше ніж агроволокно не буде, і краще не буде, адже в товстому шарі органічної мульчі прекрасно себе почувають комахи, грибки, і навіть гризуни.
  3. Збір стиглих ягід. Ціна полуниці залежить від якості ягід. На фото нижче полуниця, вирощена на агротканині. А чи вийде у вас зібрати урожай такої ж якості на відкритому ґрунті або органічній мульчі? Напевно ні.
  4. Зразкова полуниця фото.jpg 

Тож який результат. Так, гарне агроволокно не позбавлене недоліків. Відносно висока ціна, часткове проростання особливо стійких бур'янів. Якщо кущ полуниці пустить вуса, і такий вус вкорениться через агроволокно - вирвати його звідти вже неможливо.

Тому, якщо хочете зібрати саджанці для розширення, тоді саджайте вусики в спеціальні стаканчики для розсади, потім разом з ним і пересадите.

Співвідношення плюсів від застосування агроволокна і створюваних ним незручностей - явно в сторону плюсів.

Якщо у вас є конкретні запити і потреби на агротканину або агроволокно, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Обов'язково знайдемо потрібний вам матеріал.

Читайте також